BIH

Žestoke reakcije na izjavu Bakira Izetbegovića

Piše: M. M.

24.4.2017

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH, komentirao je danas aferu "predsjednički automobil", nakon što se u brojnim medijima pojavila informacija da je njegova supruga, kao direktorica KCUS-a, pri službenoj posjeti UKC Tuzla, koristila automobil Predsjedništva BiH. Uslijedila je salva žestokih reakcija sa bh. političke scene.

- Otkako sam član Predsjedništva BiH dobio sam više od 30 prijetnji, od toga devet smrtnih, gdje je pronađen eksploziv kod čovjeka koji je prijetio ili je snajperista bio u blizini moje kuće. Nisam samo ja ugrožen nego i moja porodica, sve je dokumentovano. Moja supruga doživljava razne neprijatnosti i nemam je namjeru pustiti nezaštićenu. Ako je neće štititi država, kao što štiti supruge onih koji dolaze u posjetu BiH, onda ću se ja snaći i privatno je zaštiti - kazao je danas Izetbegović novinarima.

Ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić, reagirao je kazavši da supruga člana Predsjedništva BiH nije bila pod policijskom zaštitom kada je službenim automobilom Bakira Izetbegovića išla u posjetu UKC Tuzla. To bi značilo da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela nije procijenila da je ugrožena sigurnost Sebije Izetbegović.

Zastupnik SDA u Predstavničkom Domu PSBiH, Sadik Ahmetović, reagirao je na ovu izjavu postavivši pitanje ko će zaštititi njegovu porodicu.

- Ko će zaštititi moje dijete kojem se prijeti da će mrtvo završiti u rijeci? Brata od onog što mi prijetio djetetu je predsjednik Izetbegović primio u kabinetu Predsjedništva. Moramo izgrađivati državu koja će štititi sve građane i država mora imati instrumente i snagu da zaštiti sve svoje građane, ima puno onih koji nema ko zaštititi, onih koji nemaju oca, brata, djece koja nemaju nikog - kazao je Ahmetović.

Članica Komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH, Dušanka Majkić, izjavila je da Izetbegović nema pravo da dodjeljuje policijsku zaštitu svojoj supruzi, a dodala je da bi Izetbegović trebao snositi odgovornost zbog ovakvog ponašanja te da se ovim slučajem ne bi uopće trebale baviti parlamentarne komisije već istražni organi.

- To je čin koji nema nikakvog opravdanja. Čak i da se radi o ugroženosti to mora neko drugi da procjeni i naredi, a nikako Bakir Izetbegović. On nije osoba koja treba da donese odluku o ugroženosti bilo koga pa ni vlastite supruge. On može privatno da angažira zaštitarsku agenciju da pazi na Sebiju Izetbegović, ali ne može zvaničnom organu zemlje narediti da čuva njegovu suprugu - istakla je Majkić.

Oglasio se i predsjednik Građanskog saveza, Reuf Bajrović, a naglasio je da nema riječi kojima bi opisao kompletnu aferu oko predsjedničkog automobila.

- Većina ljudi koji se bave ovim poslom primaju prijetnje i ako je to razlog svega ovoga, sigurnosne agencije bi to trebale potvrditi. Razumijem potrebu zaštite, ali način na koji je sve ovo urađeno nije dobar, jer su Izetbegovići stvorili percepciju kao da je ovo njihova privatna država. On jeste predsjednik države i zaslužuje zaštitu, međutim, šta je sa drugima - zapitao se Bajrović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.