BIH

Počela finalizacija odgovora na pitanja iz upitnika Evropske komisije

Avaz.ba

4.7.2017

Radne grupe u sistemu koordinacije procesa integrisanja u EU, čiji je jedan od zadataka da tehnički finaliziraju odgovore BiH na pitanja iz upitnika Evropske komisije počele su održavanje sastanaka. U ponedjeljak, 3. jula u Banjaluci je održan sastanak radne grupe za poglavlje 1 – Slobodno kretanje robe kao i radne grupe za poglavlje 3 – Pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga, dok je 30. juna u Sarajevu održan sastanak radne grupe za Politički kriterij.

Na sastancima su predsjedavajući radnih grupa prezentovali primjere odgovora kreiranih od doprinosa svih nadležnih institucija u pripadajućem poglavlju odnosno kriteriju. Sastanke je obilježila pozitivna i konstruktivna atmosfera, te dogovor o narednim koracima.

Oni, između ostalog, podrazumijevaju ujednačavanje nivoa dostavljenih podataka, provjeru činjenica i dopunu sadržaja promjenama koje su se u međuvremenu dogodile. Sastanci radnih grupa zakazani su i u narednom periodu, a u prvoj sedmici jula biće održani sastanci radnih grupa za poglavlja 25 - Nauka i istraživanje, 22 - Regionalna politika i koordinacija strukturnih elemenata, te poglavlje 27 – Okoliš.

Ovirnom dinamikom planirano je da radne grupe tehničku finalizaciju odgovora okončaju do septembra, nakon čega bi ostala tijela u sistemu koorodinacije usaglašavala eventualno nefinalizirane odgovore.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.