BIH

Deset puta manje vatrogasaca nego prije rata!

Vatrogasci vape na novim vozilima i opremom

Piše: M. RENER-SMAJOVIĆ

23.7.2017

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) radi na uništenju vatrogastva i razlog je za požarnu opasnost po našu državu, tvrde iz Vatrogasnog saveza/zajednice FBiH.

U apelu koji su uputili ističu da je ugašen veliki broj vatrogasnih društava jer nije predviđeno finansiranje vatrogastva pa sada imamo desetak puta manje vatrogasaca nego prije rata, te da i preostalim društvima prijeti isto. 

 

Efemerne službe

- FUCZ do sada nije iz svojih sredstava izdvojio nijednu KM za nabavku vatrogasnih vozila i opreme za vatrogasne jedinice koje vape za tim - naglašava u apelu predsjednik Vatrogasnog saveza Mesud Jusufović i podsjeća da u FUCZ-u ne postoji ni sektor za zaštitu od požara i vatrogastvo niti zaposleni koji je završio fakultet iz oblasti zaštite od požara ili je radio u vatrogastvu. 

Jusufović: Mogli bismo nabaviti tri aviona

Tvrdi i da FUCZ nabavlja opremu „za neke efemerne službe“, a za ovu godinu nije planirala nabavku aviona za gašenje požara iako je uradila Elaborat za gašenje požara otvorenih prostora koji je platila 175.000 KM i u kojem se navodi da se trebaju nabaviti manji avioni za gašenje požara.

Novac na računu

- Novac im se gomila na računu. Čim se sakupi veći dio sredstava na računu, direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, koji je postavljen na to mjesto bez dana iskustva u zaštiti i spašavanju i vatrogastvu, prebaci ta sredstva Vladi FBiH. Tako je po postavljanju na mjesto direktora odmah prebacio Vladi FBiH 20 miliona KM - rekao je Jusufović.

Smatra da bi FUCZ, prema Odluci o uvjetima i načinu korištenja sredstava ostvarenih po osnovu posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća, mogao odmah nabaviti tri aviona za gašenje požara otvorenih područja. Dodaje da se mora promijeniti zakonska regulativa ili rukovodstvo FUCZ-a.  

Solak: Optužbe ne stoje

Direktor FUCZ-a Fahrudin Solak odgovara da optužbe ne stoje te da ova uprava ne radi ništa da bi vatrogastvu bilo gore, nego naprotiv, ali i da se zna za šta ide novac po zakonu i kako se troši i na kom je nivou vlasti vatrogastvo. 

Solak: Nabavili 120 vatrogasnih vozila

Kazao je da je od 2009. godine po Zakonu o zaštiti od požara i vatrogastvu skupljeno 200.000 KM i da bi volio vidjeti šta se za taj novac može kupiti.

- Kada je u pitanju nabavka aviona, mi nemamo velikih vodenih površina gdje bi letjelice mogle raditi i bolje je imati helikoptere. A ovo što rade Oružane snage BiH je dovoljno za podršku - rekao je Solak i dodao da je uz angažman FUCZ-a za tri godine nabavljeno oko 120 vatrogasnih vozila. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.