BIH

Održana vježba civilne zaštite FBiH i Slovenije u speleo-ronjenju

Piše: N. MANJURA

29.7.2017

Mala vidljivost, niska temperatura vode i tehnički zahtjevi te čekaju kad zaroniš u špilju. Vrlo lako dođe do greške, time i nesreće a dole nemam popravnog. Kad se nešto dogodi, ne možeš kao na običnom ronjenju izaći na površinu, Bitno je ostati pribran a ukoliko se desi panika, to znači smrt! Kazao je ovo predsjednik Saveza Gorske službe spašavanja (GSS) u BIH Zdenko Marić, na jučerašnjoj vježbi izvlačenja povrijeđenog iz špilje, na Buni pored Mostara.  

Udruženi u snagama, pripadnici civilnih zaštita iz Federacije i iz Slovenije sa kolegama iz Gorske službe spašavanja jučer su žrtvu iznijeli iz špilje te transportovali do postavljenog štaba.

- Svako spiljsko ronjenje je ekstremna aktivnost, opasnija i od alipnizma. Vrelo Bune je specifično jer nije istraženo do kraja. Lako dođe do greške ukoliko čovjek nije oprezan. Prilikom jednog zarona sam se odvojio od kolega, bila je smanjenja vidljivost i ronio sam dok nisam naišao na zid. Bitno je ostati pribran, i vratiti se - rekaoje Marić.

Trodnevnu vježbu speleo- ronjenja organizirala su Ministastvo sigustnosti BiH i Ministarstvo odbrane. Vođa tima Slovenaca, Janes Melanšek, kaže da je ovo samo nastavak saradnje koju dvije zemlje imaju još od katastrofalnih popolava u 2014. godini.

- Dva dana smo vježbali ono što ćemo konačno izvesti. Postupak izvlačenja žrtve je složen a tu smo jedni od drugih da učimo – rekao je Melanšek.

Domaćini, na čelu sa vođom Slavenom Perićem, učili su od Slovenaca tokom vježbe.

- To su profesionalci od kojih mnogo možemo naučiti. Naša saradnja traje odavno, a ove vježbe su veoma komplekse, ukoliko bi se desilo stvarna nesreća, uvijek je bolje da smo dobro pripremljeni. Drago mi je što je civilna zaštita mnogo spremnija u odnosu na ranije godine, kada se nama pridavalo mnogo manje pažnje – zaključio je Perić.

Neistraženo vrelo  

U špilji gdje izvire Buna prvi su ronili Francuzi, koji su naše ronioce ponukali da i sami probaju.  

- Tuda su oni krenuli prije 20ak godina da rone, pa je to navelo i nas. Vrelo nije dovoljno istraženo, a nakon 100 metara vode, nalazi se suha galerija po kojoj se može šetati, bez opreme. Zbog toga, danas mnogi ronioci iz svih dijelova svijeta dolaze da rone – kazao je Marić,


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.