BIH

Ivancov: Inzko ponovo izvrće činjenice

Srna

18.8.2017

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, ocijenio je kao izvrtanje činjenica tvrdnju visokog predstavnika Valentina Inzka da odluka Ustavnog suda BiH o knjiženju perspektivne vojne imovine odgovara stavu Upravnog odbora Vijeća za sprovođenje mira i da vlasti Republike Srpske moraju omogućiti to knjiženje na BiH, uključujući objekt u Han-Pijesku.

- Nažalost, visoki predstavnik ponovo izvrće činjenice - izjavio je Ivancov.

Prema njegovim riječima, u odluci Upravnog odbora Vijeća za sprovođenje mira o primjeni Programa "pet plus dva" govori se o podjeli državne i vojne imovine, a ne o njenom knjiženju neposredno na zajedničke institucije. 

Ivancov je istakao da zastupa stav da pitanja koja se neposredno tiču interesa jednog od entiteta ne mogu biti riješena bez njegovog učešća.

- Ovo je jedan od postulata državnog uređenja BiH - rekao je Ivancov.

On je podsjetio na osnovni princip Dejtonskog sporazuma koji glasi da bitne odluke za BiH i entitete moraju biti rezultat saglasnosti sva tri naroda.

OHR je jučer izrazio punu podršku svim nadležnim organima u procesu knjiženja perspektivne vojne imovine na BiH što je, kako je navedeno u saopćenju, skladu sa stavom koji zastupa Upravni odbor Vijeća za sprovođenje mira.

- Organi Republike Srpske moraju omogućiti knjiženje sveukupne perspektivne vojne imovine koja se nalazi na teritoriju Republike Srpske, te u tom kontekstu moraju, također, sprovesti i odluku Suda BiH u predmetu Han-Pijesak - saopćeno je iz OHR-a.

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Republike Srpske podnesenu protiv presuda Suda BiH, kojima je naloženo da vojni objekt "Veliki Žep" na Han-Pijesku bude uknjižen na BiH.

Presudama Suda BiH, koje su donesene 2015. i 2016. godine Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove obavezana je da uknjiži na BiH objekat i zemljište površine 11.474 metra kvadratna na Han-Pijesku, te da nad njima budu izbrisana sva prava Republike Srpske.

U Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove Srni je rečeno da nema uslova za sprovođenje presude Suda BiH o upisu imovine u Han-Pijesku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.