BIH

Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih | Džinić: Bože, hoću li ikad pronaći oca, brata, amidže...

Piše: A. ČENGIĆ

30.8.2017

Međunarodni dan nestalih osoba, 30. avgust, koji su proglasili Ujedinjeni narodi, ima poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu. Tokom agresije od 1992. do 1995. godine u BiH je nestalo oko 35.000 osoba, a danas, 21 godinu nakon rata, traga se za više od 7.000 njih. 

Među onima koji nisu prestali tražiti svoje najbliže je i Sadeta Džinić iz Zvornika. Kako je kazala za „Avaz“, oca Murata Hasanovića i brata Mirsada posljednji je put vidjela 1992., kada su ih razdvojile srpske snage i od tada im se gubi svaki trag.

Džinić: Traga za...

...ocem Muratom

...i bratom Mirsadom.

Drhtavi glas

- Tragam još i za amidžama Hamedom i Muhamedom, amidžićem Amirom. Ima još bliže familije koju tražim, ali ih insan ne može nabrojati koliko ih ima - kazala nam je drhtavim glasom Džinić.  

Ona sada živi u Tuzli sa kćerkom, a majka joj je ostala u Zvorniku sa sestrom.

Sadeta je 1992. godine izgubila i muža Hazima na Bijelom potoku. Njegove kosti nađene su 2005. godine na Crnom vrhu.

- Kada je počeo rat, kćerka je imala tri godine. Oca nije ni upamtila. Pronašla sam i amidže Petiju i Muriza i dva djevera. Teško proživljavam sve ovo. Da nam je makar jednu jedinu kost pronaći, pa da možemo iskopati mezarje, da i oni nađu svoj smiraj, a da im i ja i moji imamo gdje Fatihu proučiti. Nada se insan - priča nam Džinić.

Gubitak djeteta

Onog dana kada je pronašla muža, kroz glavu su joj prošla vremena teških stradanja njene najšire porodice, vremena stradanja Bošnjaka.

- Pitanje je, Bože, hoću li ih ikad pronaći dok sam živa, da li će mi majka doživjeti da nađe svog muža i sina. Nema veće boli od gubitka djeteta - kazala je.

Prema njenim riječima, o tim stradanjima treba i dalje pričati i pisati, da se nikome ne bi ponovilo ono što je narod BiH prošao.

U mnogim gradovima širom BiH danas će porodice nestalih osoba, međunarodne i domaće nevladine organizacije i državne institucije obilježiti Međunarodni dan nestalih.



Podsjećanje na nestale i u Prijedoru

Duratović: Podrška porodicama

Međunarodni komitet Crvenog krsta i Međunarodna komisija za nestale osobe u Prijedoru će organizirati manifestaciju na kojoj će podsjetiti javnost na bolne procese kroz koje prolaze porodice nestalih.

- Taj dan sjećamo se svih nestalih osoba čije su nam sudbine i mjesta ukopa nepoznati. Također, iskazujemo podršku porodicama koje još nisu saznale istinu o sudbini svojih najmilijih - kazao je Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša Prijedor.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.