NA DANAŠNJI DAN

Međunarodni dan nestalih osoba

Tokom agresije na našu zemlju, 1992.-1995., u BiH je nestalo gotovo 35.000 osoba, a još se traga za više od 7.500 nestalih

Međunarodni dan nestalih osoba. mreza-mira.net

30.8.2023

Danas se obilježava Međunarodni dan nestalih, koji su proglasile Ujedinjene nacije. Na ovaj dan se prisjećamo i odajemo počast desecima hiljada osoba širom svijeta nestalih u oružanim sukobima, počinjenim zločinima protiv čovječnosti ili usljed kršenja osnovnih ljudskih prava.

Današnji dan ima poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu, jer je tokom agresije na našu zemlju, od 1992. do 1995. godine, u BiH nestalo gotovo 35.000 osoba, a još se traga za više od 7.500 nestalih.

Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih je ujedno i prilika da se još jednom skrene pažnja svim nosiocima vlasti kako je ovo jedno od najznačajnijih pitanja ljudskih prava s kojim se suočava, ne samo naša nego i druge države bivše Jugoslavije. Jer, rješavanje sudbine hiljada nestalih osoba prije svega je obaveza vlasti, kao civilizacijska i moralna obaveza i prema žrtvama i prema porodicama žrtava, ali i društvu u cjelini. 

Čarls Bronson. imdb.com

Preminuo Čarls Bronson, slavni američki glumac

Godine 2003., na današnji dan, u Los Anđelesu je preminuo Čarls Bronson (Charles), slavni američki glumac tatarskog porijekla, najpoznatiji po ulogama "teških momaka", policijskih inspektora, revolveraša i osvetnika.

Bronsonova porodica je porijeklom iz Litve, u kojoj je uz njega bilo još 14-ero djece. Otac mu je umro kada mu je bilo samo deset godina, pa je usljed velikog siromaštva bio primoran raditi sa starijom braćom u rudniku ugljena, zarađujući dolar po toni iskopanog ugljena. Njegovo rođeno ime bilo je Karolis Bučinskis, a prezime Bronson uzeo je iz straha da Bučinskis zvuči odviše ruski.

U svojoj 50-godišnjoj karijeri Bronson je ostvario više od 160 uloga u filmovima i televizijskim serijama. Kako je izgledao kao mistik, često su mu nudili uloge ljudi takvog porijekla. Najpoznatiji filmovi su mu “Sedmorica veličanstvenih”, “Veliki bijeg”, “Bilo jednom na Divljem zapadu”, “Dvanaestorica žigosanih”, te serijal “Smrtonosna želja”. Za Bronsona je čuveni režiser Serđo Leone (Sergio) izjavio da je on "najbolji glumac s kojim je ikad radio".

Čarls Bronson je bolovao od Alzheimerove bolest, a preminuo u 81. godini od upale pluća. 

Meri Vulstonkraft Šeli. vreme.com

Rođena engleska književnica Meri Vulstonkraft Šeli, autorica “Frankenštajna”

Na današnji dan 1797. godine, u Londonu je rođena Meri Vulstonkraft Šeli

(Mary Shelley), engleska književnica, autorica čuvenog romana “Frankenštajn”, koji govori o kapetanu koji je stvorio zombi-čudovište.

Godine 1814., Meri je započela ljubavnu vezu s jednim od političkih sljedbenika njenog oca, Persijem Šelijem (Percy Shelley), za kojeg se i udala. Tokom 1816. godine, na ljetovanju u Švajcarskoj, Meri dobila ideju za svoj najpoznatiji roman “Frankenštajn”. Priča tog njenog čuvenog i najboljeg romana korištena je kao osnova za brojne kasnije priče i filmove.

Prvo troje djece koje je rodila Meri je umrlo, a preživjelo joj je tek četvrto dijete, koje je rodila u Italiji. Godine 1822., Merin suprug se utopio kada je njegova jedrilica potonula tokom oluje u blizini Vijaređa, a naredne godine Meri se vratila u Englesku, posvetivši se odgoju svog sina i karijeri profesionalne književnice. Posljednju deceniju svog života provela je boreći se s bolešću, moždanim tumorom, te umrla u dobi od 53 godine.

Meri je uglavnom bila poznata po romanu “Frankenštajn” sve do 1970-ih godina, kada je krenulo interesovanje za njen književni rad uopće, posebno romane, među kojima su historijski romani “Valperga” i “Perkin Vorbek”, apokaliptični roman “Posljednji čovek”, te njena posljednja dva romana “Lodor” i “Fokner”. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.