NA DANAŠNJI DAN

Slavna glumica Ingrid Bergman preminula na svoj 67. rođendan

Američki filmski institut proglasio ju je četvrtom najvećom ženskom glumačkom zvijezdom u historiji

Ingrid Bergman. artphotolimited.com

29.8.2023

Na današnji dan 1915. godine, u Štokholmu je rođena švedska glumica, trostruka oskarovka Ingrid Bergman, a istog datuma 1982. godine u Londonu je preminula. Američki filmski institut proglasio ju je četvrtom najvećom ženskom glumačkom zvijezdom u historiji.

Ingrid su odgojili tetka i tetak, uz svoje petero djece, jer su joj majka i otac umrli dok je bila dijete. Sa 17 godina nakon audicije je primljena u Kraljevsko dramsko pozorište u Štokholmu, a tokom prvog ljetnog raspusta angažirao ju je švedski filmski studio, pa je ubrzo napustila pozorište i posvetila se filmu.

Nakon desetak filmova u Švedskoj i jednog u Njemačkoj, Bergmanovu je angažirao holivudski producent David O. Selznick, kako bi nastupila u engleskoj verziji njenog švedskog filma “Intermezzo”. Film je ostvario veliki uspjeh, a Bergman je postala zvijezda.

Tri Oskara

Njena najpoznatija uloga je u klasičnom filmu “Casablanca” iz 1942. godine, gdje je glumila glavnu žensku ulogu uz slavnog glumca Hemfrija Bogarta (Humphrey).

Godine 1943., nominovana je za Oskara za najbolju glumicu za film “Kome zvono zvoni”, koji je bio njen prvi film u boji. Naredne godine osvaja Oskara kao najbolja glumica u filmu “Plinsko svjetlo”, a treću uzastopnu nominaciju zaradila je ulogom redovnice u filmu “Zvona Svete Marije”. Četvrta nominacija uslijedila je 1948. godine za ulogu Ivane Orleanske u istoimenom filmu.

Drugog Oskara za najbolju glumicu osvojila je naslovnom ulogom u filmu “Anastasia”, a trećeg Oskara i prvog kao najbolja sporedna glumica, dobila je za ulogu u filmu “Ubistvo u Orient Expressu”, 1974. godine.

Osim sjajnih uloga u brojnim filmovima, među kojima treba spomenuti i tri briljantna ostvarenja režisera Alfreda Hičkoka (Hitchcock): “Začarana” (1945.), “Ozloglašena” (1946.) i “U znaku jarca” (1949.), Bergman je nastupala u pozorišnim komadima “Liliom”, “Anna Christie” i “Joan of Lorraine”.

Godine 1978., za ulogu u filmu “Jesenja sonata” sedmi put je nominovana za Oskara, a to je ujedno bio i njen posljednji film.

Ingrid Bergman preminula je na svoj 67. rođendan.  

Majkl Džekson. wanted.mondo.rs

Rođen Majkl Džekson, američka pop ikona

Godine 1958., na današnji dan, u gradiću Geri u Indijani, rođen je Majkl Džozef Džekson (Michael Joseph Jackson), američki pop pjevač, čiji je kontroverzni život bio dio pop kulture u posljednjoj četvrtini 20. vijeka.

Majklova porodica je bila muzička, pa je već s jedanaest godina počeo nastupati kao član grupe “Jackson 5”. Solo karijeru započeo je 1971. godine, dok je još bio član porodične grupe. Početkom osamdesetih godina dvadesetog vijeka, Džekson je postao dominantna figura u popularnoj glazbi i prvi afroamerički zabavljač koji je stekao jaki publicitet na MTV-u.

Spotovi popularizirali i MTV

Popularnost videospotova njegovih pjesama, prikazivanih na MTV-u, poput "Beat It", "Billie Jean" i "Thriller" pomogla je tada relativno mladoj televiziji u promociji i postizanju velikog ugleda. Sa scenskim nastupima i videospotovima, Džekson je popularizirao veliki broj fizički kompliciranih plesačkih tehnika kao što su robot i moonwalk. Njegov svojstven zvuk utjecao je na mnoge hip hop, pop i moderne ritam i blues izvođače.

Pet Majklovih solo studijskih albuma su među najprodavanijim muzičkim materijalima na svijetu svih vremena: “Off the Wall” (1979.), “Thriller” (1982.), “Bad” (1987.), “Dangerous” (1991.) i “HIStory” (1995.).

Osim toga, Majlk je bio i veliki humanitarac, te je donirao milione dolara u humanitarne svrhe radom svoje zaklade, izdavanjem humanitarnih singlova i podržavanjem 39 akcija.

Smrt uoči koncerta

Plastične operacije, navodno izbjeljivanje kože te druge promjene njegove pojave, bolesti, a također i ponašanja, izazivali su mnoge kontroverze te narušile njegov imidž. Osim toga, 1993. godine optužen je za seksualno maltretiranje djeteta. Istraga je prekinuta jer Jackson nije tužen na sudu i zbog nedostatka dokaza, a 2005. godine mu je suđeno za seksualno zlostavljanje. Kasnije je oslobođen svih optužbi.

Uprkos kontroverzama iz privatnog života, Džeksonu se ne mogu osporiti izniman talent i slava koji su ga uvrstili u Rokenrol kuću slavnih čak dva puta i donijeli mu nadimak “Kralj popa”. Vlasnik je nekoliko Guinnessovih rekorda, među kojim i rekorda za "Najuspješnijeg zabavljača svih vremena", te 13 nagrada Grammy. Izdao je 13 singlova koji su bili na prvom mjestu ljestvice Billboard Hot 100, više nego bilo koji muški izvođač. Prodao je više od 750 miliona primjeraka svojih albuma.

Preminuo je 25. juna 2009., desetak dana prije koncerta u sklopu svoje povratničke turneje u londonskoj O2 areni za koju je bilo rasprodano svih 50 koncerata. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.