BIH

Tadić sa dužnosnicima Misije OSCE-a u BiH i Ambasade Velike Britanije

Avaz.ba

18.9.2017

V.d. glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, zajedno sa zamjenikom rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine Izetom Odobašićem, sastala se sa dužnosnicima Misije OSCE-a u BiH i veleposlanstva Velike Britanije u našoj zemlji. 

Na sastanku je razgovarano o procesuiranju predmeta ratnih zločina, primjeni i implementaciji preporuka za poboljšanje procesuiranja predmeta koje su date u Izvještaju sutkinje Joanne Korner, kao i aktivnostima na izradi Prijedloga izmjena Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Misija OSCE-a u BiH i Ambasada Velike Britanije u našoj zemlji, u proteklom periodu pružili su značajnu potporu u uspostavi vladavine prava u BiH i naporima u procesuiranju predmeta ratnih zločina, te je na sastanku razgovarano o modalitetima pružanja konkretne pomoći i potpore i u narednom periodu.

 Tadić, sa dužnosnicima Tužiteljstva BiH, zamjenicom Ozrenkom Nešković i zamjenikom rukovoditelja Posebnog odjela za ratne zločine Izetom Odobašićem, sastala se i sa Tobiasom Freeman, iz Siracusa International Instituta.

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima koje ovaj međunarodni institut, koji se aktivno bavi krivičnim pravom i zaštitom ljudskih prava, poduzima u segmentu borbe protiv nedozvoljene trgovine.  

Navedeni institut, provodi projekat koji se odnosi na borbu protiv nedozvoljene trgovine i krijumčarenja na području Jugoistočne Europe, te su željeli ostvariti kontakt sa Tužiteljstvom BiH, kao institucijom koja u okviru kaznenih djela iz svoje nadležnosti, procesuira i počinitelje kaznenih djela koja se odnose na nedozvoljenu trgovinu, kao i krijumčarenje ljudi i robe.

Predstavnici Tužilaštva BiH upoznali su Freemana sa dosadašnjim radom i aktivnostima Tužilaštva BiH, a na sastanku je razgovarano o mogućoj saradnji u aktivnostima i projektima koje provodi međunarodni Siracusa International Institute.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.