BIH

Orić nakon izlaska iz sudnice: Pravda je pobijedila

E. MASLO - M. AŠČIĆ

9.10.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine Naser Orić, ratni heroj odbrane Srebrenice, oslobođen je krivice za počinjenje krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić naveo je u obrazloženju da su Naser Orić i Sabahudin Muhić oslobođeni po sve tri tačke optužnice. 

Radi se o navodnim ubistvima ratnih zarobljenika Slobodan Ilića, Mitra Savića i Milutina Miloševića, a prema tačkama optužnice oni su navodno likvidirani u srebreničkim selima Zalazje, Kunjerac i Lolići.

U obrazloženju se navodi da na osnovu iskaza zaštićenog svjedoka optužbe "O1" nije mogla biti donesena osuđujuća presuda. 

Iskaz zaštićenog svjedoka "O1" bio je nedoslijedan i nelogičan, te u iskazima 2003. i 2014. godine uopće nije spomenuo optuženog Orića, nego je u iskazu 2014. godine tvrdio da je sudiju Slobodana Ilića ubio Zulfo Torsunović, kaže se u obrazloženju.

I za iskaz svjedoka optužbe Ibrana Mustafića, navodi se da je nelogičan i nedoslijedan. 

Orića je Tužilaštvo BiH skupa sa drugooptuženim Sabahudinom Muhićem teretilo za ratne zločine počinjene 1992. godine na području Srebrenice.

Prema optužnici, Tužilaštvo BiH teretilo je Orića, tadašnjeg komandanta, i Muhića, pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Makusmić rekao je da Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo Orićevu i Muhićevu krivnju.

Kako javlja "Avazov" reporter, ispred Suda BiH nalazi se i oko 100 građana Srebrenice i Žepe, ali i Majke Srebrenice koje su sa oduševljenjem dočekale odluku Suda u ovom predmetu.

U Sudu BiH bilo je prisutno 20 predstavnika Udruženja nestalih i poginulih Srba iz Srebrenice, koji su osudili ovu presudu. 

Naser Orić nakon izlaska iz sudnice nije davao izjave, već je samo kroz mnogobrojne čestitke samo kratko kazao:

- Pravda je pobijedila.


(Video: A. Durgut/Avaz.ba)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.