BIH

Čengić: Još se traga za 7.000 nestalih osoba

Srna

26.10.2017

Na području BiH do sada je ekshumirano više od 25.000 nestalih osoba, identifikovano je više od 23.000, koji su predati porodicama da bi bili dostojanstveno sahranjeni, a još se traga za njih oko 7.000, navela je portparolka Instituta za nestala lica BiH Lejla Čengić.

Čengić je na današnjoj konferenciji za novinare u Prijedoru potvrdila da se ostali neidentifikovani nalaze u spomen-kosturnicama i mrtvačnicama u 12 objekata širom BiH.  

"Trenutno možemo reći da se u BiH traga za još 7.000 nestalih osoba i ono što je osnovni problem je nedostatak tačnih informacija o potencijalnim pojedinačnim i masovnim grobnicama", istakla je Čengić.

Ona je navela da je sve teže doći do pouzdanih informacija i da je to osnovni problem i kočnica u procesu traženja nestalih. 

  "Najtačnije informacije imaju oni koji su počinili zločine i njihovi pomagači i saučesnici, kao i posmatrači, ali malo ima onih koji imaju savjesti da to i otkriju gdje su skriveni posmrtni ostaci žrtava", istakla je Čengić. 

Prema njenim riječima, Institut za nestale osobe BiH će i u narednom periodu, bez ikakve diskriminacije po bilo kojoj pripadnosti, tragati za nestalim osobama. 

"Svaka informacija koja dođe do Instituta za nestale BiH bit će provjerena na terenu i ukoliko se pokaže tačna, mi ćemo podnijeti zahtjev Tužilaštvu BiH koje će dalje odrediti tačan datum ekshumacije i ekipu koja će biti na terenu", rekla je Čengić.

Ona je naglasila da svi moraju da budu svjesni činjenice da neće sve nestale osobe biti i pronađene. 

"Svi zajedno se moramo potruditi da taj broj bude što manji", naglasila je Čengić. 

Ona je potvrdila da u centralnoj evidenciji nestalih ne postoji rubrika nacionalna pripadnost, tako da se ne može reći koliko pripadnika koje nacionalnosti su nestale osobe.

U Prijedoru je danas održan okrugli sto o temi "Postignuća i prioriteti u procesu traženja nestalih osoba u BiH", u organizaciji Instituta za nestale osobe BiH.  

U radu okruglog stola učestvovalo je 47 predstavnika udruženja nestalih sa područja Prijedora, Banjaluke, regije i šire, predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa, Međunarodne komisije za nestale i Tužilaštva BiH.

Medijima su se obratili i o ovoj problematici govorili i predsjedavajući privremenog Upravnog odbora Instituta Šimun Novaković, predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta BiH Nikola Perišić i član Savjetodavnog odbora ovog instituta Fikret Bačić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.