BIH

Čović se u Talinu susreo s premijerom Estonije

Fena

26.10.2017

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se u Talinu s Jurijem Ratasom, predsjednikom Vlade Republike Estonije.

Čović i Ratas razgovarali su o nekoliko tema, među kojima su bile aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP), te dobijanje kandidacionog statusa BiH za članstvo u EU.

Predsjedavajući Čović istakao je opredjeljenje BiH za jačanje odnosa s NATO-om. Kazao je kako sve nadležne institucije Bosne i Hercegovine hitno provode sve potrebne aktivnosti za ispunjavanje uslova iz Talina i aktivaciju MAP-a do kraja ove godine, te informisao premijera o inicijativama koje je u proteklom periodu preduzelo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, s istim ciljem.

Premijer Ratas je ovom prilikom izrazio podršku evroatlantskim nastojanjima BiH, te istakao kako napredak BiH u ovome smislu šalje pozitivan signal institucijama EU i NATO-a, što doprinosi stabilizaciji odnosa svih zemalja u regiji.

Također je razgovarano o bilateralnim ugovornim odnosima dvije zemlje, te je izražen obostran interes za proširenje svih oblika saradnje, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.