BIH

Isović umjesto Kozarića radi smirivanja strasti unutar SDA

Kozarić i Isović

Piše: S. KURT – K. KEŠMER

28.10.2017

Nakon što je Kemal Kozarić podnio ostavku bošnjačkom članu Predsjedništva BiH na poziciju člana Upravnog odbora Centralne banke BiH, jučer je objavom u „Službenom listu BiH“ potvrđena ranija informacija da na njegovo mjesto dolazi Šerif Isović, direktor Porezne uprave FBiH! 

Šta kaže Zakon

Isović je, kako saznajemo, zajednički prijedlog Bakira Izetbegovića, koji kao član Predsjedništva BiH direktno, bez konkursne procedure, imenuje članove UO ove finansijske institucije, te Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Ono što bi moglo biti sporno u ovom imenovanju jeste funkcija koju trenutno obnaša Isović. Prema Zakonu o Centralnoj banci BiH, naime, član Upravnog odbora ne smije obavljati nijedan drugi posao, a posebno unutar državnih institucija. Isović, kao direktor Porezne uprave, to ne ispunjava.

Nijedan izvršni službenik iz rukovodne strukture ili osoblja Centralne banke ne može istovremeno imati drugo zaposlenje, bez obzira na to je li za to plaćen ili ne, bez prethodnog pisanog odobrenja Upravnog vijeća Centralne banke, navodi se u članu 23. Zakona o Centralnoj banci.

Ipak, najzanimljiviji je način na koji je Isović stigao na ovu dobro plaćenu, utjecajnu i važnu funkciju. Kako nam je kazao jedan visokorangirani funkcioner SDA, imenovanje Isovića bila je čista kompenzacija i smirivanje unutarstranačkih strasti.

Isović je, naime, ranije tipovao na funkciju u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje, koja sa sobom, također, nosi visoku naknadu i utjecaj. No, koalicionom raspodjelom Isović je ispao iz kombinatorike, što je kod njega izazvalo revolt i nezadovoljstvo, prvenstveno odnosom Izetbegovića prema njemu.

Obećana funkcija

- Isović je bio vrlo nezadovoljan što nije dobio ranije obećanu funkciju. Kako to nezadovoljstvo ne bi raslo, napravljena je kompenzacija i tako je dobio mjesto u Centralnoj banci - navodi naš izvor.

Ekonomski stručnjaci upozoravaju kako je vrlo neuobičajeno da se ista osoba imenuje u institucije koje se bave različitim sferama finansija – monetarnom i fiskalnom.

Inače, nadoknada za člana UV CBBiH je 4.000 KM mjesečno.


Isović: Ostajem i direktor, nisam u sukobu interesa

Isović za „Avaz“ kaže da još nije dobio pisano rješenje, ali je „čuo“ da je izabran u Upravno vijeće CBBiH. Ističe i da je proučio Zakon o CBBiH i da nije u sukobu interesa te da ostaje i na funkciji u Poreznoj upravi FBiH.



Faksimil odluke o imenovanju Isovića objavljene u „Službenom listu BiH“

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.