BIH

Ministar Jusko: Aktivnosti u vezi s Unskom prugom idu u pozitivnom smjeru

S. D.

8.11.2017

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko kazao je na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta BIH da su, nakon deset godina stavljanja po strani projekta Unske pruge po ovom pitanju, pokrenute određene aktivnosti na održavanju i elektrifikaciji i reaktiviranju te pruge na relaciji Bihać - Knin.

On je odgovarajući na pitanje Seada Kadića (SDA), delegata iz Kluba bošnjačkog naroda, o statusu Unske pruge, naglasio dobru saradnju u ovom projektu kako s predstavnicima hrvatske vlade, tako i hrvatskog resornog ministarstva.

- Nije nam trebalo dugo da stavimo jedni drugima do znanja koliko je ovaj projekt bitan i za jednu i za drugu zemlju. U međuvremenu smo obavili razgovore s predstavnicima Privredne komore Hrvatske i tražili smo od njih potvrdu koliko je bitno ovo za luke Zadar, Split i Šibenik. U veoma kratkom vremenskom periodu dobili smo odgovor da je itetkako bitno da se ta pruga što prije aktivira - naveo je ministar Jusko.

Kazao je da su predstavnici Ministarstva komunikacija i prometa BiH o ovoj temi razgovarali i s komesarkom za transport Evropske unije Violetom Bulc.

- Izuzetno je obradovana činjenicom da se ovakav projekt aktivira, da su ministarstva saglasna o tom pitanju. Nakon toga smo obavili razgovore i s predstavnicima Evropske investicione banke. U nešto više od 16 mjeseci mandata nisam vidio nikada veću zainteresiranost za investiranje u neki projekt kao što je taj - istakao je ministar Jusko.

Kadić je pitao ministra Jusku je li formirana zajednička radna grupa čiji je zadatak bio detaljna analiza tenutnog stanja te izrada elaborata za obnovu, modernizaciju i stavljanje u promet Unske pruge.

Jusko je najavio je da će na sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH ova informacija biti usvojena. Kazao je da su u međuvremenu tražili mišljenje od resornih institucija.

- Također smo tražili da se pošalju imena ljudi koji će biti u ovoj radnoj grupi. U međuvremenu, Ministarstvo je radilo na prikupljanju informacija. Kada ova radna grupa krene s radom, već imamo spremljene materijale. Nakon sutrašnjeg dana nemamo nikakvu prepreku da krenemo sa radom. Već je dosta toga spremno. Vjerujem da je ovo projekt koji ima itekako izgleda da što prije zaživi. Sve ide u pozitivnom smjeru - zaključio je ministar Ismir Jusko.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.