BIH

U Tuzli identificirani ostaci tri osobe pronađeni na području Vlasenice

Fena

8.11.2017

Iako nas od rata u BiH dijele više od dvije decenije, tragovi tegobne prošlosti, osim u vidu materijalnih dokaza počinjenih zločina, još su vidljiviji na licima srodnika nestalih.

Vidno potresena sestra identifikovane 20-godišnje Remze Dudić, nije imala snage za izjavu medijima.

Omer Dudić, brat Remzinog muža 22-godišnjeg Nijazije Dudića, prisjeća se dugog perioda u kome nisu znali gdje su njihovi najdraži. 

- Nismo ništa znali o njima i sada smo, nakon obavljene identifikacije, potpuno uvjereni da su to njihovi ostaci. Pamtit ćemo ih po tome da su bili ljudi, a ona je bila u šestom mjesecu trudnoće kada je otišla u šumu - rekao je Dudić.

U selu Ravni Gaj kod Vlasenice, na površini od tri kvadratna metra, sa dosta garderobe pronađeni su posmrtni ostaci bračnog para Dudić i Osmana Avdića iz Žepe. 

Murat Hurtić iz Instituta za nestale osobe BiH naveo je da su danas obavili indentifikaciju tri osobe mlađe životne dobi s nešto više od 20 gidina, među kojima je jedan bračni par.

- Oni su u julu 1995. krenuli iz Srebrenice i znamo da su stigli nedaleko od Vlasenice gdje su im ostaci pronađeni prošle godine. Od članova porodice smo saznali da je žena bila u šestom mjesecu trudnoće i prilikom ekshumacije nismo mogli pronaći skeletne ostatke fetusa, zbog čega je ova priča posebno teška - istakao je Hurtić.  

Čuda se događaju jer su posmrtni ostaci identifikovane tri osobe pronađeni na površini zemlje nakon dvije decenije potrage. Iako zvanično nije potvrđeno ima indicija da su, zbog primjetnih oštećenja na kostima, pogubljeni strijeljanjem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.