BIH

Magazinović: Zvizdić namjerno blokira NATO put

Avaz.ba

10.11.2017

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine (PDPS) BiH, Saša Magazinović, reagirao je u povodu odluke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića koji je, sada već po drugi put, sa dnevnog reda skinuo imenovanje državnog pravobranioca i zamjenika uz objašnjenje da su potrebna tehnička usaglašavanja.

Kako se navodi na internet-stranici SDP-a, time se na neodgovoran i površan način pokušava od bh. javnosti sakriti prava istina o još jednoj blokadi koja se dešava unutar institucija.

Naime, dok sa jedne strane na sastancima sa predstavnicima NATO-a i ambasada obećavaju ubrzano registrovanje vojne imovine u BiH, sa druge strane upravo sprečavanjem imenovanja državnog pravobranioca, Vijeće ministara blokira ovaj proces i čini da BiH ne ispuni preostale uslove, kako bi bio napravljen korak naprijed ka NATO-u za šta se, bar deklarativno, zalažu, navode iz SDP-a.

Dalje se navodi da zbog unutarstranačkih sukoba, niz institucija BiH na čelu imaju vršioce dužnosti čime se blokiraju krucijalni procesi za Bosnu i Hercegovinu, programi rada pojedinih institucija nisu usvojeni iako je kraj godine, a ukupna atmosfera i u Vijeću ministara i u institucijama je sve, samo ne reformska, kako nam pokušavaju objasniti.

U povodu ove, ko zna koje po redu blokade reformskih procesa, predsjednik Glavnog odbora SDP BiH i poslanik u Parlamentu BiH Saša Magazinović smatra da predsjedavajući Zvizdić mora objasniti javnosti, ali i predstavnicima međunarodne zajednice da državni pravobranilac i zamjenici nisu imenovani, jer su se oni isti koji se busaju u prsa kako se zalažu za državu BiH posvađali oko toga ko treba biti izabran.

- Vijeće ministara, ali i država u cjelini postaje talac sitnih stranačkih interesa, ali i raskola unutar pojedinih stranaka koje čine vlast. Ne znam da li razumiju, ali ovakvim potezima čine veliki napor da dodatno uruše međunarodni kredibilitet naše zemlje. Na koncu, neka i nama i međunarodnim predstavnicima konačno odgovore da li im je važniji NATO ili stranačko kadroviranje? - navodi Magazinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.