BIH

Zbog teške situacije mnogi primorani prekinuti redovan studij: Sve više studenata na daljinu

Studenti i radnici u isto vrijeme: Ne štiti ih zakon, što poslodavci koriste

Piše: A. NUHANOVIĆ

27.11.2017

Dok posljednje informacije govore da je na skoro svim bh. fakultetima ove godine upisano dvostruko manje studenata nego prethodnih, studentske službe u protekla dva mjeseca bile su pretrpane zahtjevima za odobrenje studija na daljinu (Distance learning - DL).  

Kućni budžet

Riječ je o sistemu edukacije samofinansirajućih studenata u kojem se praćenje nastave odvija putem internetskih tehnologija i interaktivnih nastavnih materijala.

Zbog teške materijalne situacije u BiH, brojni su mladi ljudi koji moraju zarađivati da bi se mogli prehraniti i školovati. Jedan od njih je i Alija Mahmutović, koji je dvije godine bio redovan student na Sarajevskom univerzitetu (UNSA). No, od ove godine, s obzirom na to da je njegov otac penzionisan i prima 326 KM mjesečno, a majka je domaćica, primoran je uz studij raditi.

- Da bih nastavio školovanje, moram zaraditi da platim kiriju i račune, nebitno je hoću li raditi u kafiću, negdje u marketu, biti dostavljač hrane... Svaka dodatna marka dobro mi dođe da rasteretim kućni budžet, jer imam i sestru koja je maturant i koja se planira upisati na fakultet iduće godine - kaže Mahmutović.

Dodaje da će i dalje nastojati zadržati prosjek ocjena 9. Tvrdi da je čak deset njegovih prijatelja predalo molbe i odobren im je DL studij.

Minimalne satnice

No, ono što im ne ide naruku jeste činjenica da mnogi poslodavci često zapošljavaju studente, ali im pritom nude minimalne satnice te, iako ih ne prijavljuju, od studenata očekuju da svakodnevno rade osam sati.

Mahmutović dodaje i da je, osim težeg usklađivanja studentskih i poslovnih obaveza, problem to što je mnogo jednostavnije otpustiti studente nego redovne radnike, jer ove prve ne štiti nijedan zakon.


Obrazovni sistem na koljenima



Vukadinović: Država mora reagirati

Sociolog Srđan Vukadinović kaže da je obrazovni sistem u BiH odavno na koljenima.

 - To je za državu poražavajuće, jer je obrazovanje stub svake zemlje. Studenti koji su redovni i imaju dobar prosjek moraju biti briga države. Nije dobro da ne mogu nastaviti školovanje i ne samo da se prebacuju na DL studiranje nego ima i onih koji pauziraju godinu ili dvije mukotrpno radeći kako bi zaradili novac i nastavili studij. Zato je to sistemski problem BiH. Država ne prati svoje talente i studente. Mislim da se mora razvijati ideja i svijest da bh. društvo treba bazu studenata kojima se mora posvetiti pažnja kako bi uspješno završili fakultet - kaže Vukadinović, koji smatra i da kvalitet znanja studenata na daljinu nije isti kao kod onih koji prate nastavu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.