BIH

Lideri nakon sastanka s Hanom: Imamo li razloga za optimizam?

Bh. lideri s Johanesom Hanom

K. Ke.

4.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

(Foto: M. Kadrić/Avaz.ba)

U zgradi Delegacije EU održan je sastanak komesara Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesa Hana (Johannes Hahn) s liderima bh. stranaka.

Između ostalih, prisutni su bili predsjednici SDA Bakir Izetbegović, SBB-a Fahrudin Radončić, HDZ-a BiH Dragan Čović, SDP-a Nermin Nikšić, PDP-a Branislav Borenović, DF-a Željko Komšić, BPS-a Sefer Halilović, SNSD-a Milorad Dodik, NDP-a Dragan Čavić, Socijalističke partije Petar Đokić, HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

Evropski put

Nakon sastanka, tek nekoliko njih stalo je pred novinare. Među prvima koji su otišli su Dodik, Čović i Izetbegović.

Novinarima se obratio Branislav Borenović. On je rekao da je Han na sastanku jasno kazao da je strateški cilj EU da cijeli prostor zapadnog Balkana, pa tako i BiH, bude unutar ove evropske zajednice. Dodao je da je Han izrazio optimizam kada je u pitanju evropski put BiH. 

On je kazao da ipak treba riješiti neke ključne stvari, kao što je Mehanizam koordinacije bez kojeg, kako je rekao, nije moguć put BiH u EU.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić kazao je nakon sastanka da on, s obzirom na stanje u BiH, nije optimističan.

- Kazao sam da rad paraobavještajnih službi, pritisak na javne servise, zloupotrebe obavještajnih i policijskih agencija nisu jedan od standarda evropskog puta, što niko ne spominje. Spominju se samo akcize i neke druge stvari. Mislim da je nakon ovog sastanka s ljudima iz EU mnogo jasnije kakva je situacija ovdje - kazao je Radončić.

Lider SBB-a rekao je i da je sastanak bio vrlo direktan.

- Gospodin Han je dao veliki impuls da stvari krenu naprijed - rekao je Radončić.

Na novinarsko pitanje kako komentira vrlo burne reakcije Hrvatske na haške presude, on je odgovorio:

-Reakcije Hrvatske nisu legalističkog tipa. Presuda je takva i moramo je svi poštovati i nakon toga moramo živjeti u što boljim susjedskim odnosima, kazao je Radončić. 


Ključna pitanja

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao je da je na sastanku od lidera stranaka zatraženo da se uozbilje te da su pred njih stavljena neka ključna pitanja koja treba riješiti, a kao primjer je naveo Strategiju ruralnog razvoja, budžet BiH te akcize.

- Ne dijelim njihov optimizam jer treba samo sagledati pomake koje smo do sada napravili. Mi 9. decembra punimo godinu dana otkada smo dobili Upitnik Evropske komisije i mislim da još nećemo imati odgovore na njega. Pogledajte samo zemlje okruženja i u kojim rokovima su one to dostavile. Ipak, jedino, ako nam EU pokloni kandidatski status, kao što nam je i aplikaciju prihvatila preko reda – rekao je Nikšić.

Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, kazao je da se na sastanku razgovaralo o dosta tema, a najviše se razgovaralo o tome kako BIH može funkcionirati, ali i o akcizama. 

- Ne mogu vjerovati da danas niko od sagovornika nije spomenuo presudu Sjedić-Finci, ali svi jesu akcize. Kada smo potpisivali Reformsku agendu, nisam nigdje vidio akcize – naveo je Govedarica.

On je dodao da je on jasno iznio stav SDS-a te da oni neće podržati akcize.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.