BIH

Poruke sa zatvaranja OSCE-ovog projekta: Rezultati su konkretni, treba nastaviti jačanje pravosudnih institucija BiH

M. Kadrić/Avaz.ba

N. K.

12.12.2017

U sarajevskom hotelu "Bristol" danas je zatvoren projekat Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini “Jačanje kapaciteta za efikasno procesuiranje predmeta ratnih zločina”.

Zatvaranju projekta prisustvovali su šef Misije OSCE u BiH Brus G. Berton (Bruce), v.d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordana Tadić i direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca FBiH Arben Murtezić.

Projekat je pokrenula Misija OSCE u BiH 2014. godine i pravi je uzor partnerstva međunarodnih institucija i pravosuđa na ostvarivanju pravde, rekao je između ostalog Brus Berton. 

- Projekat je ostvario konkretne rezultate u jačanju pravosuđa. OSCE ostaje podrška pravosuđu BiH da postiže bolje rezultate - kazao je Berton. 

Vršilac dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordana Tadić kazala je da je ovo značajna konferencija i da se važnost projekta ogleda u tome što je Tužilaštvo opremljeno u svim kapacitetima. 

- Rezultati ovog projekta odnose se na povećanje broja predmeta koje smo završili i poboljšanje optužnica - kazala je Tadić.

Dodala je da se ovaj projekat mora nastaviti, jer Sud u Hagu završava rad, te je potrebno i potrebno je raditi na jačanju kapaciteta Tužilaštva BiH. 

Direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca FBiH Arben Murtezić smatra da je ovo jedan od najznačajnijih projekata, koji je uspješno okončan, a njegovo značenje se ogleda u tome što su esperti za edukaciju bili iz BiH. 

- Ovo je dobar primjer da su naše institucije spremne za rad - dodao je Murtezić. 

Zbog efikasnijeg rada na predmetima ratnih zločina, ovim projektom su finansirane specijalizirane obuke tužilaca, sudija, osoblja za podršku svjedocima i branilaca u predmetima ratnih zločina, te upošljavanje stručnih saradnika u sudovima i tužilaštvima.

Projekat “Jačanje kapaciteta za efikasno procesuiranje predmeta ratnih zločina”, koji je trajao 30 mjeseci, implementirala je Misija OSCE-a u BiH, a finansirale vlade SAD, Velike Britanije, Norveške, Švicarske, Njemačke, Italije i Austrije. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.