REAKCIJA ZA AVAZ

OSCE pozdravlja usvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti

Ovakav pozitivan ishod doprinosi i političkom i ekonomskom prosperitetu Bosne i Hercegovine, naglasili su

Šef Misije OSCE-a u BiH Brajan Ageler. Misija OSCE-a u BiH

Nerma Ajnadžić

16.2.2024

Misija OSCE-a u BiH pozdravlja usvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, zakona od vitalnog značaja za efikasniju borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma.

Kako su naveli u odgovoru za "Avaz", tokom proteklih nekoliko godina, Misija OSCE-a u BiH je pružala opsežnu podršku radnim grupama Vijeća ministara zaduženim za izradu ključnih politika djelovanja i pravnih dokumenata u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

- Usvojen je niz ključnih dokumenata, uključujući dopunu Procjene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u BiH i prateći Akcioni plan, i novu Strategiju Bosne i Hercegovine za prevenciju i borbu protiv terorizma, Procjenu rizika od organizovanog kriminala i Strategiju za borbu protiv organizovanog kriminala. Svi ovi dokumenti su sačinjeni uz visok stepen posvećenosti velikog broja institucija sa svih nivoa vlasti, uz hvale vrijednu lidersku ulogu Ministarstva sigurnosti BiH - naglasili su iz Misije OSCE-a u BiH na čijem čelu je ambasador Brajan Ageler (Brian Aggeler).

Naglasili su da Radna grupa za izradu novog Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti je bila efikasna i konstruktivna u iznalaženju rješenja koji su rezultirali zakonom, koji je u velikoj mjeri usklađen sa preporukama Grupe država za finansijsko djelovanje (FATF). 

- Ovakav pozitivan ishod doprinosi i političkom i ekonomskom prosperitetu Bosne i Hercegovine, od čega koristi imaju i građani i biznisi u BiH - zaključili su iz Misije OSCE-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.