DIPLOMATSKI INTERVJU

Šef Misije OSCE-a u BiH Brajan Ageler za "Avaz": Korupcija prožima sve aspekte društva

Oni koji odlučno rade na podjeli, prolaze bez ikakvih posljedica

Ageler: Ohrabrujući signali. Misija OSCE-a u BiH

Nerma Ajnadžić

10.4.2023

Politička situacija u ovoj zemlji je kompleksna. Kontinuirana upotreba zapaljive retorike, politike i programa koji potiču podjele te nastojanja da se potkopa efikasno funkcioniranje institucija BiH uskraćuje mogućnost građanima da žive u stabilnom, sigurnom i prosperitetnom okruženju, kazao je za „Dnevni avaz“ šef Misije Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) Brajan Ageler (Brian Aggeler).

Očekivane reforme

- Slobodni mediji su sputani jer se novinari suočavaju sa zastrašivanjem i pritiskom. Obrazovanje se više koristi kao sredstvo podjele nego kao sredstvo ujedinjenja, dok korupcija i nepotizam sijeku ekonomski razvoj u samom korijenu. Ono što najviše zabrinjava je, čini se, to što oni koji odlučno rade na podjeli zajednica i koji se ponašaju neprihvatljivo, to čine jer uveliko prolaze bez ikakvih posljedica - istakao je Ageler.

Ipak, kazao je i kako vidi ohrabrujuće signale, uprkos nedavnim negativnim naslovima, i to na svim nivoima vlasti.

- Pod tim mislim na brzo imenovanje novog sastava Vijeća ministara BiH. Ovaj zamah se mora iskoristiti da se ubrzaju dugoočekivane reforme kako bi BiH krenula naprijed - poručio je Ageler.

Naglasio je da ponovno uvođenje klevete kao krivičnog djela u Krivični zakon RS predstavlja ogroman korak unazad, posebno imajući u vidu lošu situaciju sa slobodom medija u RS, kako je rekao, gdje postoji tek nekolicina nezavisnih medijskih kuća koje rade u okruženju punom izazova.

- Ukoliko budu usvojeni, amandmani neće utjecati samo na medije i novinare već i na branitelje ljudskih prava, akademike i obične građane koji žele da iznesu svoje mišljenje o važnim temama. To će ušutkati nekoliko preostalih kritičnih glasova, a koristit će samo onima na vlasti. Sve ostale ovo će pogoditi. Rješenje je jasno, ovaj nacrt treba povući. Prevazilaženje izazova vezanih za slobodu medija u BiH zahtijevat će zajednički napor svih, uključujući vlasti, pravosuđe, civilno društvo i same medije.

Zajedničkim radom i provođenjem neophodnih reformi moguće je stvoriti otvorenije i demokratskije društvo u kojem novinari mogu doprinijeti slobodnom protoku informacija i ideja - istakao je Ageler.

Poboljšati život

O odluci Vlade RS, na prijedlog predsjednika entiteta Milorada Dodika, da prekine kontakte s Američkom i Britanskom ambasadom i njenim predstavnicima, šef Misije OSCE-a naglašava kako to niti je konstruktivno niti je od pomoći.

- Ovakvo ponašanje u konačnici najviše šteti građanima. Od ključnog je značaja da politički lideri u cijeloj zemlji počnu raditi na rješavanju dugotrajnih problema, da ubrzano provedu reforme i poboljšaju život svima, umjesto što u prvi plan stavljaju pitanja koja za cilj imaju da se skrene pažnja sa stvarnih problema - kazao je Ageler.

On je, zajedno s američkim ambasadorom u BiH Majklom Marfijem (Michael Murphy), nedavno dodijelio IKT opremu antikorupcijskim tijelima širom BiH, a o korupciji u BiH je kazao:

- Korupcija prožima sve aspekte društva, uključujući izbore, pravosuđe, zdravstvo, institucije, zaposlenje, opće službe, pa čak i ponovno uspostavljanje povjerenja. Ona ima štetan utjecaj na svakodnevni život svih ljudi u ovoj državi na svim nivoima. Zbog toga je borba protiv korupcije prioritet rada naše misije. I dalje ćemo ulagati veliki trud, zajedno s našim partnerima, kako bismo pomogli ovoj državi da jednom za sva vremena iskorijeni rak koji izjeda ovo društvo. IKT oprema je bitna, ali je politička volja ključna u borbi protiv korupcije.

Okončati politiku konfrontacije

- Što je najvažnije, građani širom države sarađuju preko etničkih i međuentitetskih linija kako bi izgradili budućnost kakvu zaslužuju. Od ključnog je značaja da se okonča politika konfrontacije koja u konačnici nanosi štetu svima u ovoj državi. Pozivamo sve političke lidere da u prvi plan stave interese građana i da sarađuju u realizaciji zajedničkih ciljeva za dobrobit čitavog stanovništva - poruka je Agelera.

Krenuti naprijed

- Odmah po dolasku u BiH, prvo i prioritetno sam posjetio svih osam terenskih ureda Misije OSCE-a u BiH koji su smješteni širom ove predivne države, gdje sam se sastao s lokalnim liderima, predstavnicima civilnog društva i građanima. Čuo sam na desetine inspirativnih priča u mjestima, kao što su, naprimjer, Bosanski Petrovac i regija Majevice, gdje postoji velika spremnost među lokalnim zajednicama da se krene naprijed u interesu svih građana - istakao je šef Misije OSCE-a.

Kako vidite svoju državu

Ageler je vrlo jasno poručio da je BiH država s ogromnim potencijalom, koja se trenutno nalazi na prekretnici.

- Nadam se da će njeni lideri odabrati put koji će osigurati prosperitetnu budućnost, s prilikama za mlade ljude, s kvalitetnim obrazovanjem, zdravstvom i šansama za život. Ne postoji apsolutno nijedan razlog zbog kojeg BiH ne može imati snažnu vladavinu prava, dobro upravljanje te stabilnost i sigurnost. Međutim, moje mišljenje i mišljenje drugih u međunarodnoj zajednici nisu ono što je najbitnije. Najbitnije je kako građanke i građani BiH vide svoju državu. Od suštinske je važnosti da građani ove zemlje u potpunosti razumiju i da se uključe u politički proces i da svoje izabrane lidere drže odgovornima. Potencijal za pozitivne promjene leži u svima, pojedinačno i kolektivno. Uvjerio sam se u to tokom svojih posjeta mnogim zajednicama, gdje su građani i lokalni lideri prepoznali da samo kroz saradnju, angažman i osjećaj zajedničke odgovornosti i brige mogu napredovati ka budućnosti koja koristi svim njihovim građanima - kazao je Ageler.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.