BIH

Bakir narodnim novcem obilato časti odane medije

Izetbegović: Sredstva odobrio 14. novembra

Piše: M. AŠČIĆ

13.12.2017

Bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović izdvojio je iz interventnih sredstva tekuće budžetske rezerve novih 8.000 maraka medijskoj kući “Simurg Media“ na ime podrške za realizaciju projekta dodjele književne nagrade 25. novembar.  

Ova odluka zvanično je objavljena jučer u „Službenim novinama BiH“, a Izetbegović je sredstva odobrio 14. novembra.

Generalni pokrovitelj

Radi se o medijskoj kući koja je izdavala propale dnevne novine “Faktor”, a još izdaje sedmični bilten “Stav”. Izetbegović je dao novac za manifestaciju čiji je bio generalni pokrovitelj i kojoj je prisustvovao, a što je objavljeno na portalu „Stava“.

Isto rasipanje narodnim novcem Izetbegović je demonstrirao i prošle godine, tačnije 13. oktobra 2016., kada je, također iz interventnih sredstava, za medijsku kuću “Simurg Media” izdvojio 8.000 KM!

Faksimil odluke o dodjeli novca objavljen u „Službenim novinama BiH“

No, tu nije kraj Izetbegovićevom poklanjanju budžetskog novca odanim medijima. On je u aprilu ove godine dao i 5.000 KM novinarima portala „Slobodna Bosna“, također iz budžeta Predsjedništva BiH, što je objavljeno u „Službenim novinama BiH“.

Kako smo i tada dokumentirali, radi se o Udruženju “1.000 cvjetova” iz Sarajeva, kojem je Izetbegović kao pomoć za realizaciju projekta “Susret civilizacija” poklonio državni novac.


Žuti portal

Kako je zvanično navedeno, potpredsjednik Udruženja je Asim Metiljević, dugogodišnji urednik sedmičnika “Slobodna Bosna”, koji trenutno obavlja funkciju predsjednika Upravnog odbora firme “Pres-Sing”. Kao predsjednik Udruženja naveden je Mario Iličić, tadašnji novinar i fotoreporter tog portala.

Adresa Udruženja “1.000 cvjetova”, kako smo i objavili, identična je onoj gdje se nalazi i redakcija “Slobodne Bosne” – ulica Čekaluša čikma 6.

„Slobodna Bosna“ mjesecima ne plaća porez državi 

Kompanija „Pres-Sing“ Sarajevo, koja je bila izdavač propalog magazina, a sada portala „Slobodna Bosna“, 31. septembra ove godine bila je dužna državi po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada 115.623 marke, podaci su Porezne uprave Federacije, koji su dostupni na zvaničnoj internetskoj stranici ove državne institucije.

To znači da Bakirovi medijski pajdaši već pola godine državi nisu uplatili ni marku poreza. Zaključno sa 31. martom dug je, također, bio 115.623 marke. Ali, ova firma je sa stranice nedavno uklonila da im je izdavač „Pres-Sing“ i navela da je to sada „Slobodna.ba“. No, ne nalaze se u registru poslovnih subjekata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.