BIH

Fahrudin Radončić: Prošla godina bila je godina laži

A. Durgut/Avaz.ba

S. D.

28.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić održao je danas novogodišnju pres-konferenciju, na kojoj je govorio o političkoj situaciji u BiH, rezultatima vlasti, ali i o očekivanjima od naredne 2018. godine.

Godina laži

- Ne spadam u političare koji će imati referate da bi vam ukrali cijenjeno vrijeme za vaša pitanja, tako da ću gledati da budem što kraći kako bi vi mogli postaviti vaša cijenjena pitanja. 

Kada ocjenjujem prošlu godinu, to je bila godina laži. Imali smo nevjerovatne laži i neodgovornosti. Najveću smo imali u Vijećnici kada je neko lagao, a znamo ko je, žrtvama genocida vezano za reviziju tužbe. Druga najveća laž je bila kada je neko obećavao da će napraviti otcjepljenje RS, a to se nije dogodilo niti se može dogoditi. Nakon Katalonije svakom je jasno kako će u Evropi prolaziti separatisti.

Treća velika laž je bila ispunjavanje Upitnika, što se nažalost fakturiše predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću. I taj upitnik nakon opetovanih radnji, bit će završen za tri mjeseca, šest mjeseci, godinu, još nije ispunjen.

Godina laži građana zasniva se i na tome da je neko građanima na početku godine obećao 100 projekata Vlade FBiH, velike infrastrukturne radove. Od toga nije bilo ništa. Pogled iz ove zgrade pokazuje da nisu čak počeli ni Prvu transverzalu, gdje su svi premijeri iz SDA, niti Sarajevo ima dovoljne količine vode.

Godina sukoba

Prošla godina bila je također godina sukoba. Bakir Izetbegović i gospodin Milorad Dodik su vodili ratove sami protiv svih. U tim ratovima, mislim da je RS doživjela jednu samoizolaciju, ali je i bošnjačka politika ozbiljno obesmišljena, ali i reducirana na - sama protiv svih. Bošnjačka politika je doživjela izolaciju, osim što je Izetbegović otišao do Beograda i Zagreba, to su bile traumatične posjete, i ne znam koliko puta u Istanbul, vrata za njega, što znači i za nas Bošnjake, bila su zatvorena u mnogim evropskim metropolama, Briselu i da ne govorim Vašingtonu.

Sukoba je bilo previše. Prvo sukob unutar SDA, pa onda unutar koalicije SDA-SBB, pa SDA-SDP, SDA-HDZ, pa sukobi sa susjedima, komšijama.

Obesmišljena građanska kontrola

Prošla godina je predstavljala i obesmišljavanje građanske kontrole. Vidjeli ste, gospodin Han piše pisma crnogorskom premijeru jer tamošnji javni servis nema dovoljnu kontrolu, a situacija je 100 puta bolja nego kod nas, da javni srevis pripada svima i da bez njega nema fer izbora.

Naš javni servis već sedam-osam godina nema legalno rukovodstvo, nema direktora, nema upravu, ne znamo kome podnose godišnje izvještaje i to se mjeri dugom od 130 miliona KM, a Parlament kao osnivač nema nikakav utjecaj. Cifra i podaci koje govorim su revizorska, a ne moji.

Razvojna banka ima Nadzorni odbor koji čine tri člana iz SDA, jedan iz HDZ-a, dva iz SBB-a. SDA ne želi da se napravi kontrola plasmana sredstava iz Razvojne banke, odnosno da Parlament i Vlada, kao skupština dioničara u ovom slučaju, ima uvid u ono što se dešava.

Prošlu godinu je obilježio i trend zaustavljanja reformskog puta ka Evropskoj uniji. Čuveni Upitnik nije završen, kandidatski status nije dobiven. Prošla godina je u ekonomsko-socijalnom smislu ostala ista.

Prvi smo u Evropi po nezaposlenosti, po siromaštvu. Podatak koji je danas rekao ministar Osmanović, da je pozitivno riješio 3.700 zahtjeva o ispisu iz državaljanstva BiH, dovoljno govori gdje se nalazimo.

Masovan odlazak mladih ljudi, učvršćena je vlast pet familija, ali je, ja mislim, porastao strah kod istih od demokratskih procesa koji su neminovni.

Prošlu godinu obilježio je i raspad koalicije SDA-SBB. Mi nismo htjeli da unosimo nemir u Federaciju, znate kroz šta sam prošao, a i pored toga, koalicija je bila stabilna.

Imamo problem sa SDA, strateškog tipa. Ne dnevnog, da oni ne razumiju šta je koalicioni odnos. Nisu ga razumjeli s SDP-om, sa Strankom za BiH, s DF-om, A-sda, i mislim da ga ne razumiju ni s nama.

Oni misle da je pripadnost koaliciji biti privjesak za politiku gdje vas niko ništa ne konsultuje, ne pita i ne dogovora. Ovdje ću vam reći tezu koja se protura - da je SBB opozicija u vlasti.

Mi smo korektivni faktor

Mi smo korektivni faktor u vlasti. I, reći ću vam gdje smo sve bili korektivni faktor.

Nismo dozvolili, i zato su nas optužili da rušimo koaliciju da se "Sarajevo osiguranje", koje vrijedi pedesetak miliona maraka, pokrade u novoj privatizacijskoj pljački za pet miliona.

I, tu je bilo mnogo nervoze. Nismo dozvolili da lažemo narod da će početi masovna izgradnja hidroelektrana. Nismo dozvolili da zakon o PIO/MIO ide u hitnu proceduru i glasali smo da ide u redovnu.

Vidjeli ste da su prije dva dana sindikati policije i Vlada FBiH napravili dogovor i time je izbjegnuto da desetak hiljada vrlo važnog državotvornog stanovništva ili populacije bude diskriminirano zbog cifre koja se na nivou godine zove milion maraka. Budžet je između milijardu i osam stotina miliona maraka i dvije milijarde.

Mislim da tu niko nema pravo da nas naziva kočničarima, a ako misle da smo kočničari, mi pristajemo na takvu kvalifikaciju. Tražimo da se uvedu parlamentarni nadzori svugdje. Tražili smo i u vezi Razvojne banke FBiH, da jedan čovjek ne može dijeliti milione bez Uprave i bez Vlade FBiH.

Oko akciza smo također djelovali kao korektivni faktor. Četiri puta smo glasali za, peti put smo prelomili.

Putarine za razvoj

Mi smo tražili, naši parlamentarci su tražili, da se to ne zove `akcize` i da ne završi kao onih osam milijardi u nekoj „sivoj rupi“, nego da se zovu cestarine i da sav novac ide za izgradnju.

I, mi smo to dobili, i mislim da je to velika pobjeda pravne države i transparentnog trošenja sredstava, a ne SBB-a.

Gospodin Zvizdić nam je uzeo sedam-osam mjeseci, jer to nešto nije htio, je li on htio da sačuva tu „sivu rupu“ ili ne, treba pitati njega.

Nemojte da građane plaše velikim poskupljenjima, kada su cestarine u pitanju. Ja ću vam reći kao kolega nekadašnji. „Avaz“ svako veče prijeđe 11.000 kilometara da se novina podijeli na 5.000 prodajnih mjesta.

Pomnožite to na nivou godine. Novine idu od Banje Luke, do Neuma, do čitave RS i BiH. Ja sam mogao da biram, da budem kompanijski čovjek, ili državnik.

Glasali smo za ono što je opća dobit za građane, i cijene nafte su takve da nema razloga za poskupljenje. Nećemo kao korektivni faktor dozvoliti ni da se nastavlja situacija da imate 22 godine mira, a da ne postoji ni idejna trasa puta Sarajevo - Tuzla.

Sad su građani vidjeli da ne postoji ni crtež. U zgradi u kojoj se vi nalazite ugrađeno je tri miliona kilograma željeza i 25.000 kubika betona i 200.000 različitih elemenata na fasadi. Šta hoću da kažem? Da to neko mora blagovremeno iscrtati, nacrtati, izračunati. Za autoputeve i brze ceste neko mora uraditi eksproprijaciju, geomehanička istraživanja, izračunati podzidove ... To je morala da radi SDA, jer je bila 16 godina na vlasti, i SDP jer je bio šest godina na vlasti. A, njihova je administracija, nije SBB-ova. Kad su poskupljenja u pitanju, vidio sam vrlo neodgovorne izjave iz SDA ili A-sda, koji su vezani za sektor plina. Ja potpuno odgovorno građanima poručujem, nema poskupljenja plina.



Što se tiče nas, mislimo da smo u Državnom parlamentu uradili dosta toga. Tu je prošao naš zakon o ukidanju „bijelog hljeba“ na državnom nivou. Mislim da je veliki uspjeh što smo našom intervencijom spriječili kada je bila čuvena deklaracija da BiH izađe iz sporazuma s Hrvatskom da napustimo sporazum Izetbegović-Tuđman iz 1999. godine, koji je jako dobar za BiH, i u tom smislu smatram i da je zakon koji je dao prednost Hitnoj pomoći u odnosu na funkcionere, jako dobra stvar.

Kada se tiče naše uloge s tih minornih pozicija po nekoliko ministara, reći ću vam sljedeće: dva termobloka koja se grade u Tuzli imaju itekakve veze s nama. Naš ministar Džindić je potpisao energetsku saglasnost i za jedan termoblok i za drugi, koji se mjere milijardama.

Naša ministrica Edita Đapo dala je okolinsku dozvolu i za jedan i za drugi termoblok. Naši poslanici su glasali i u Predstavničkom domu i u Domu naroda. Sa cestarinama ćemo pokrenuti također velike infrastrukturne radove. Naš ministar Džindić, koji je preuzeo namjensku industriju, je u spektakularnom vremenu omogućio da ta grana sa 27 miliona dobiti iz prošle godine, ove godine ima 43 miliona u onom dijelu gdje je država vlasnik. Rudari su iskopali 800.000 tona više, a njihov gubitak je spušten sa 100 miliona na 10 miliona.

Glasat ćemo za budžet FBiH

Lider SBB-a odgovorio je na pitanje novinara kako gleda na izjavu Bakira Izetbegovića da je SBB jednom nogom u poziciji, a drugoj u opoziji i kako će SBB glasati kada su u pitanju budžeti, kao pozicija ili opozicija:

- Mi ćemo glasati za budžet na federalnom nivou. Kada dođe državni budžet, mi ćemo naravno, kao kada je u pitanju i federalni, uz svoje amandmane, pomoći da ti budžeti jer su važni za građane budu usvojeni. Što se tiče naših ostavki, ja vam kažem da će one biti uručene. Imao sam, za Vašu informaciju, sastanaka s gospodinom Draganom Čovićem prije nekoliko dana. On me informirao ne da nema nove koalicione većine, nego smo analizirali situaciju, ako bi naša četiri ministra izašla iz Federalne vlade, onda sekretari ministarstava postaju ministri. Onda će umjesto pet Hrvata, što je upustvo Federacije biti sedam, umjesto tri Srbina, bit će jedan. Sve što ta vlada bude donijela, može da se obori. Ali, će naše ostavke biti ponuđene. Neće biti ponuđena ostavka gospodina Ismira Juske zato što ja procijenjujem da do 1. marta, eventualno aprila, gospodin Zvizdić neće biti premijer pa nema potrebe da čovjek džabe podnosi ostavku - rekao je Radončić.

Ministri će ponuditi ostavke, Zvizdić nema podršku

Radončić je pojasnio, na molbu novinara, zbog čega smatra da će Zvizdić biti smijenjen.

- Zato što mislim da gospodin Zvizdić svojom nesposobnošću, neaktivnošću, izostankom interaktivnosti, kada je u pitanju evropski put BiH, ne zaslužuje da bude predsjedavajući. Umjesto 64 obećana zakona, on je u Parlament gurnuo samo sedam. Pa, vi mislite da ne postoje realne političke snage koje neće tražiti njegovu smjenu i da se ona neće dogoditi u Državnom parlamentu. Nadam se da sam sada jasan – rekao je Radončić.

Odgovorio je i na dodatno pitanje, da je bilo i ranije pokušaja Zvizdićeve smjene i hoće li se ona sada desiti?

Pa desit će se – zaključio je Radončić ovim odgovorom konferenciju za novinare.

Izetbegoviću podrška za Beograd, kritika zbog Ankare i Erdoana

Komentirajući pitanje o odlasku članova Predsjedništva BiH u Beograd i gestu Bakira Izetbegovića, lider SBB-a je rekao:

- Nisam komentirao Izetbegovićev nastup u Beogradu. U principu, meni je jako žao da se to dogodilo. Ako je Izetbegovićeva verzija tačna, da ga niko nije pitao i da su ga iznenadili, vjerovatno bih i ja to uradio. Ali, nije problem šta se kaže, nego i ko kaže. Koliko god Izetbegovića podržavam u prvom djelu, postavljam i Vama i meni logično pitanje:

Kako to može reći čovjek koji je samo prije sedam dana rekao da ostavlja BiH u amanet Erdoanu i da nikad neće izdati svoga brata Erdoana. Znači, ja sam suverena država u odnosu na Srbiju i Hrvatsku, a kada je Turska, tu važe kriteriji. Eh, što se mene i SBB-a tiče, kod nas važe svi kriteriji. Isti su svi i niko nema pravo da vodi politiku BiH izvan BiH. Ni Vučić ni Plenković ni Erdoan. Vodit ćemo sami politiku – rekao je Radončić.

O Sebijinoj kandidaturi

Radončić je odgovorio i na novinarsko pitanje šta misli o Izetbegovićevoj izjavi da radovi kreću 2020. godine, hoće li on biti kandidat za člana Predsjedništva BiH te smatra li da će SDA na tu poziciju ipak kandidirati Sebiju Izetbegović.  

- Drago mi je da je (Izetbegović) prestao s kratkoročnim obećanjima koja ga brzo hvataju u laž. Ukoliko SDA kandidira Sebiju Izetbegović, nije nemoguće da i SBB nađe ženskog rivala pa da BiH iz reda SBB-a dobije prvu predsjednicu. Hoću li se ja kandidirati, odlučit će se sticajem okolnosti i organi stranke – kazao je Radončić.

Nećemo dozvoliti poskupljenje plina

Jučer sam imao razgovor dva sata s našim ministrom Džindićem, koji mi je pokazao da ne postoji ekonomska logika da dođe do poskupljenja plina, a njegov je potpis zadnji. Ti direktori koji hoće da uvedu veću cijenu, neće je dobiti. Nema poskupljenja plina.

Mehmedagić izigrava staljinističku lopticu skočicu!

Nestao je i parlamentarni nadzor nad radom Obavještajne službe i Federalne uprave policije. O FUP-u je dovoljno govorio SDP, ja ću reći da naša obavještajna služba nema komisiju na državnom nivou ni glavnog inspektora. Imamo direktora Obavještajne službe koji izigrava staljinističku lopticu skočicu, čas je sa sudijama, čas je s tužiocima, čas je s novinarima, čas je s policajcima i mislim da je krajnje vrijeme da iz tog staljinističkog skakutanja mi kao društvo uspostavimo ono što zakon nalaže - parlamentarnu kontrolu, a ne kontrolu SBB-a ili bilo koga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.