BIH

Nepoštivanje odluka Ustavnog suda: Uposlenici Vijeća ministara BiH slobodni 9. januara, slave "državni praznik"

Avaz.ba (arhiva). Sa prošlogodišnjeg obilježavanja 9. januara

A. Tiro

6.1.2018

Da je Bosna i Hercegovina država paradoksa, poznato je svima. Najbolje u prilog tome ide i činjenica da se odluke najviše sudske istance, odnosno Ustavnog suda BiH ne poštuju na teritoriju ove zemlje. 

Radi se o obilježavanju dana RS, 9. januara, u manjem bh. entitetu. 

Kontaktirali smo i Vijeće ministara i pitali ih kakva je praksa za uposlenike kojima je prijavljeno mjesto prebivališta u RS, a tiče se obilježavanja neustavnog dana RS.

Uposlenici u Vijeću ministara, a kojima je mjesto prebivališta u entitetu RS, prema odluci, nisu dužni doći na posao 9. januara, a bit će im označen kao "državni praznik", jer se na njih primjenjuju entitetski zakoni o praznicima, ovisno o entitetu iz kojeg dolaze. 

Iz generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH kazali su nam kako na državnom nivou još uvijek nije usvojen zakon o državnim praznicima.

- Na zaposlene u institucijama BiH primjenjuje se Odluka o načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prekovremeni rad, rad u neradne dane, noćni rad i rad u dane državnih praznika u institucijama Bosne i Hercegovine, po kojoj se državnim praznikom, u smislu utvrđivanja prava na naknadu, smatraju praznici utvrđeni entitetskim zakonima prema mjestu prebivališta zaposlenog - kaže se u odgovoru koji smo dobili iz Vijeća ministara. 

Odluka o načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prekovremeni rad donesena je prije 10 godina, kada je predsjedavajući Vijeća ministara BiH bio Nikola Špirić.

Podsjećamo, u novembru 2015. godine Ustavni sud BiH donio je odluku da je neustavan dio Zakona o praznicima Republike Srpske te naložio NSRS da promijeni sporne odredbe. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.