BIH

Neregulirano liječenje oboljelih od metastaskog melanoma

Piše: T. Ro.

10.1.2018

Federacija BiH jedina je regija u Evropi koja nema regulirano liječenje osoba oboljelih od metastaskog melanoma, stoga su predstavnici Udruženja oboljelih od melanoma FBiH na današnjoj pres-konferenciji poručili da zahtijevaju da se prijedlog liste lijekova koji je upućen prema Vladi FBiH stopira dok na istu ne budu uvršteni i inovativni lijekovi za metastaski melanom. 

Prema riječima predsjednika Skupštine Udruženja Seada Sefića, to znači da svaki pacijent ima pravo da se liječi, podsjećajući da su do sada lijekovi za ovu bolest bili nedostupni građanima Federacije iako su bili registrirani od strane Agencije za lijekove BiH.

- Predlagač liste lijekova je Federalno ministarstvo, s tim da Fond solidarnosti kao jedno od izvršnih tijela Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) mora dati svoj stav vezano za sredstva. ZZO je dao mišljenje iz koga je proisteklo da sredstava nema – istakao je Sefić, dodajući da imaju saznanja da je prema Vladi upućen Prijedlog da se lijekovi za melanom, pet varijanti inovativnih lijekova koji se koriste za liječenje melanoma u svim zemljama svijeta stave u poseban program.

Poručio je da ukoliko se inovativni lijekovi ne uvrste na redovnu listu, Udruženje ne prihvata da se pacijenti liječe, kako kaže, šarenom lažom, a to je tvrdi, posebni program.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.