BIH

Bajramović: Protesta će biti sigurno; Šatorović: Potrošačka korpa odavno je tri puta skuplja od prosječne plaće

E. T.

11.1.2018

Foto: E. Trako


U Sarajevu je danas organizirana konferencija za novinare Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH.

Predsjednik SSS BiH Ismet Bajramović predstavio je šest amandmana na član 40. Zakona o PIO, koji glasi: "Pravo na starosnu penziju ima osiguranik kada navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, odnosno najmanje 20 godina penzijskog staža ili kad navrši 40 godina staža osiguranja bez obzira na godine života".

Jedan od amandmana je da se iza dijela "ili kada navrši 40 godina staža osiguranja" dodaju riječi "odnosno penzijskog staža".

Slao sam zahtjev premijeru Novaliću da povuče Zakon o PIO dok se ne usaglasi sa sindikatima. Glavni odbor SSS BiH prihvata naše amandmane. Zaključeno je da se svi predsjednici političkih stranaka pozovu lično da ovo pročitaju i protumače. Sve to iz razloga da se u posljednje vrijeme iznose paušalne izjave da će penzioneri imati veće penzije, i tako dalje. Dakle, ovdje sve piše i sve je to u suprotnosti sa izjavama Novalića - kazao je Bajramović.

Prema njegovim riječima, SSS BiH je imao svoje primjedbe, ali je Vlada iz socijalnog dijaloga izbacila sindikat, a pregovarala s udruženjem penzionera.

- Besmisleno je jer sadašnji penzioneri nemaju ništa s ovim zakonom - rekao je Bajramović.

Iz Vlade se, kaže, pitaju šta SSS BiH ima sa Zakonom o PIO.

Kažu da se naši amandmani preklapaju s amandmanima nekih opozicionih stranaka, konkretno SDP-a. To su gluposti. Dezavuišu javnost i skreću s prave teme - naveo je Bajramović.

Naglasio je kako će, ukoliko ne budu usvojeni predloženi amandmani, pred zgradom Vlade FBiH biti organizirani masovni protesti te zatražena smjena kompletne Vlade.

Bajramovićev zamjenik, Selvedin Šatorović, podsjetio je da je za danas bila zakazana sjednica Ekonomsko-socijalnig vijeća, ali da je na insistiranje Vlade FBiH ponovo otkazana.

- Sasvim smo sigurni da Vlada vrlo vješto izbjegava tu tačku dnevnog reda da se najniža satnica poveća sa 2,31 na 3,54 KM. Ali to je jedini način da spriječimo masovni odlazak mladih sposobnih ljudi. Ovo bi trebala biti obaveza izvršne i zakonodavne vlasti u BiH, a ne sindikata - naveo je Šatorović.

Radnicima je poručio da će SSS BiH, kada god dođe do sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća, precizno iznijeti svoje zahtjeve.

- Odavno je potrošačka korpa tri puta skuplja od prosječne plaće - dodao je Šatorović.

Video: A. Durgut

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.