BIH

Savez samostalnih sindikata BiH traži: Minimalac povećati za 217 maraka!

Isplativije raditi nacrno u EU

Piše: M. R. S.

14.1.2018

Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH traži povećanje minimalne plaće za 217 maraka, odnosno sa sadašnjih 406 KM na 623 KM.

Rast troškova

Razlog tome je, ističe potpredsjednik Saveza Selvedin Šatorović, što su troškovi života za šest mjeseci narasli za 200 KM i vjerovatno će dodatno rasti. Sindikalna potrošačka korpa tako sada iznosi oko 2.100 KM, dok je prosječna plaća u FBiH oko 860 KM.

- Ne može se više ovako. Samo čarobnjaci mogu živjeti s minimalcem. Ali vlast nam nameće da možemo s minimalcem, dok oni žive sa 2.000-3.000 KM - kaže nam Haris Abdičević, radnik sarajevskog „Feroelektra“.

U Sindikatu napominju da je ogroman broj radnika u realnom sektoru upravo na minimalcu.

- Ljudi zato idu iz zemlje. Isplativije je raditi nacrno u EU - dodao je Šatorović.

Stvar dogovora

Iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH kažu da Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) utvrđuje minimalac te da je to stvar dogovora sindikata i poslodavaca i da najniža satnica nema veze s budžetskim korisnicima.

- Novim izmjenama zakona o radu predviđa se da minimalnu cijenu rada utvrđuje Vlada, uz mišljenje ESV-a, ali te izmjene još nisu usvojene - dodaju u Ministarstvu.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, kaže da ne može komentirati zahtjev Sindikata i tvrdi da je Opći kolektivni ugovor u fazi pregovaranja te se najniža satnica njime definira, pa da nije jasno zašto Sindikat sada istupa s ovim.

Odgovor premijera  

Šatorović je napomenuo da su zahtjev za utvrđivanje najniže satnice uputili ka ESV-a FBiH još 24. novembra.

- Imali smo samo odgovor premijera Fadila Novalića, i to takav da traži izmjenu poslovnika i sporazuma o ESV-u da se onemogući sindikatu opcija traženja povećanja najniže cijene rada. Ali nećemo odustati - rekao je Šatorović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.