BIH

Preminuo akademik Dževad Sarač

Fena

15.1.2018

Istaknuti stručnjak, naučnik i pedagog, redovni član Akademije nauka i umjetnosti (ANU) BiH akademik Dževad Sarač preminuo je 13. januara - saopćeno je iz ANU-a BiH. 

Zajednička komemorativna sjednica Akademije nauka i umjetnosti BiH i Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu bit će održana sutra u amfiteatru ANU-a, a dženaza će biti obavljena istog dana na gradskom groblju Stadion.

Dževad Sarač rođen je 1932. u Mostaru. Diplomirao je 1958. godine na građevinskom odsjeku Tehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Doktorsku disertaciju odbranio je 1970. godine na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Po završetku studija radio je kao projektant u preduzeću "Elektrocentar“ u Sarajevu, a zatim i kao direktor Projektantskog biroa.

Na Građevinskom fakultetu biran je u zvanje asistenta, docenta, vanrednog profesora i redovnog profesora. Predavao je predmete Mehanika tla, Mehanika tla i stijena i Fundiranje, na dodiplomskom studiju, i predmet Specijalna poglavlja donjeg stroja saobraćajnica na postdiplomskom studiju.

Bio je direktor Zavoda za geotehniku i predsjednik Naučnog savjeta Zavoda. Predavao je na Fakultetu građevinskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i na Univerzitetu Kebangsaan u Maleziji.

U časopisima i konferencijskim zbornicima objavio je više od četrdeset naučnih i stručnih radova. Autor je ili koautor više od 150 geotehničkih studija, ekspertiza i projekata. Učestvovao je u planiranju, projektovanju i izgradnji velikog broja objekata, na izradi geotehničke dokumentacije, radio je kao konsultant ili član revizionih komisija.

Bio je član Međunarodnog i Jugoslovenskog društva za mehaniku tla i fundiranje, kao i društva za jugoistočnu Aziju.

Dobitnik je republičke nagrade za nauku "Veselin Masleša“ (1997) i većeg broja priznanja: Orden rada sa zlatnim vijencem, Povelja Građevinskog fakulteta i Plaketa Univerziteta u Sarajevu. Proglašen je za zaslužnog člana Saveza građevinskih inžinjera i tehničara Jugoslavije.

Za dopisnog člana ANUBiH izabran je 1987., a za redovnog 1995. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.