BIH

Vlada nema novca za djecu, a ima za vozila

Usvojili budžet kakav je predložila Vlada

M. RENER-SMAJOVIĆ

21.1.2018

Neprihvatanje amandmana na budžet Federacije BiH za ovu godinu izazvalo je razočarenje velikog broja socijalno osjetljivih kategorija stanovništva.  

Predsjednik Saveza RVI paraplegičara FBiH Mujo Aganović poručio je da će masovno izaći na ulicu ako njihovim zahtjevima ne bude udovoljeno.

Tekuća rezerva

- Vlada očito ima novca za luksuz, a nema za nas koji smo najteža kategorija. Izvršna vlast nas je izdala – istakao je Aganović.

Budžet kakav je predložila Vlada usvojen je u srijedu u Predstavničkom domu.

Vlada FBiH nije imala sluha da od 2,88 milijardi KM budžeta odvoji 120.000 KM za rad Roditeljske kuće u Sarajevu, po 200.000 KM za obrazovanje djece s autističnim spektrom i Fond solidarnosti, tri miliona KM za RVI paraplegičare, ali i dva miliona KM za palijativnu medicinu.

Dio ovog novca zatražen je iz tekuće rezerve koja iznosi više od 5,1 milion KM i koja se, suprotno propisima, koristi i za nagrađivanje, kao i za rad nekih udruženja. Istovremeno, u budžetu ima 19 miliona KM za kupovinu i opremanje zgrada u koje će Vlada biti smještena.

Šestić-Begović: Nada u rebalans

Aganović: Mogući protesti

Kunovac: To je sramota

Napraviti uštede

- To je sramota! To su toliko mala sredstva u odnosu na budžet, a koliko se samo auta kupuje. Ali, neću odustati – kazala je Amra Kunovac, zastupnica DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, koja je uložila neke od ovih amandmana.

Zastupnica SBB-a Anela Šestić-Begović istakla je da je nemoguće da se od 343 amandmana ni za bilo koji nisu mogla odvojiti sredstva. Naglasila je da se nada da će se kroz rebalans budžeta uvažiti amandmani Kluba poslanika SBB-a kako bi se napravile uštede na materijalnim troškovima, a novac bio usmjeren građanima.

Mnogi roditelji plakali

Ž7 = Insanić-Jusufović: Neka zamisle smrt smrzavanjem #fatima insanic jusufovic#

Majka četverogodišnjaka s autističnim spektrom iz Sarajeva Fatima Insanić-Jusufović kazala nam je da su mnogi roditelji plakali jer se nisu našla sredstva za njihovu djecu „u najboljem budžetu ikad, kako se izjasnio i premijer FBiH Fadil Novalić“.

- To je poruka da ne trebamo biti ovdje. A troši se na dnevnice, skupe aute, nefunkcionalne komisije, printanje stvari koje ne donose progres. Neka oni koji su u Parlamentu BiH bili protiv nabavke GPS narukvica za osobe s teškoćama u razvoju, u svojim toplim foteljama pokušaju zamisliti kako izgleda smrt smrzavanjem, kako je umro autistični dječak Konstantin Stjepić. Ta narukvica košta stotinjak maraka - poručila je Insanić-Jusufović.

Insanić-Jusufović: Neka zamisle smrt smrzavanjem

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.