BIH

Gradsko vijeće Tuzla: Uočen niz zdravstvenih problema koji su izazvani aerozagađenjem

( M. Muhamedbegović/Avaz.ba)

M. Mu.

23.1.2018

U sklopu današnje redovne sjednice Gradskog vijeća grada Tuzla, između ostalog, tematski se razgovaralo o problemima aerozagađenja sa kojim se susreću stanovnici grada soli.

U višesatnoj raspravi redali su se argumenti pozije i opozicije, koja je, između ostalog, poziciji i gradonačelniku Jasminu Imamoviću uputila zamjerke na nenamjensko trošenje sredstava dobivenih od rada Termoelektrane Tuzla (TE).

Čuli su se i argumetni da je od gotovo 16 miliona KM koliko je grad Tuzla dosad dobio na ime naknade, za toplifikaciju uloženo malo preko dva miliona KM. 

S druge strana, pozicija se branila informacijom da je u posljednjih petnaestak godina u toplifikaciju uloženo preko 30 miliona KM.

Vijećnica SBB-a doc.dr. Lejla Osmančević kazala je u svom obraćanju da je uočen niz zdravstvenih problema koji su izazvani aerozagađenjem.

- Prema rezultatima Zavoda za javno zdravstvo, tačno se zna da se broj umrlih, odnosno, broj oboljelih u zimskom periodu povećava. U 2016. na 2017. povećao se za 41 posto. Reći ću vam i podatke za karcinom pluća, niko od nas nije pošteđen. Broj umrlih 2015. bio je 91 osoba, 2016. godine 103, a 2017. se povećao na 130 osoba. Na Klinici za plućne bolesti 2014. registrovano je 236, a 2016. godine 286 oboljelih od ove opake bolesti – upozorila je vijećnica Osmančević.


Lejla Osmančević ( M. Muhamedbegović/Avaz.ba)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.