BIH

U svađu Komšić-SDA, uključio se i Suljagić

Avaz.ba

23.1.2018

Predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić oglasio se prvo sinoć "pismom naciji", pa mu je danas odgovorila Stranka demokratske akcije (SDA). 

Ubrzo je Komšić u svom današnjem odgovoru SDA, između ostalog, napisao: 

- Kada spominjete sastanak sa Čovićem iz 2014. godine, ili ste kucali saopćenje u velikoj brzini ili niste dobro informisani, što me opet čudi, jer sam i sam više puta govorio o tome, a onda ispada da vi niste ništa čitali ili pratili. Nije bilo nikakvog sastanka u Širokom Brijegu, tamo svakako nisam bio još od prije rata, sastanak je bio u Mostaru, a rezultat tog sastanka jeste izbor Izetbegovića u Predsjedništvo BiH. Jedini ko je oštećen tim sastankom jeste Radončić kojem je malo nedostajalo da tada postane član Predsjedništva BiH. Na vašem mjestu, ja bih pokazao bar malo zahvanosti za to. Usput, razgovaralo se i o temama koje Vam se možda sada čine nebitnim – euroatalntskim integracijama, potrebi da se situacija u BiH smiri i stabilizuje, itd. itd.


Na Twitteru je zatim uslijedio i odgovor u kojem je Emir Suljagić, bivši član DF-a i kandidat te stranke za člana Predsjedništva BiH vidio Komšićevo priznanje da je na izborima 2014. godine radio direktno protiv njega.

Upravo je ovo bio razlog da se i Suljagić uključi u prepucavanje između Komšića i SDA.

Što se apaurina tiče, SDA je Komšiću danas savjetovala da ih popije prije javnih istupa: "Politička karijera Željka Komšića samo u posljednjih 12 godina je građane ove zemlje koštala skoro milion maraka. Umjesto da je predano i odgovorno radio, Komšić im je, u pauzama između skijanja u najskupljim svjetskim zimskim centrima, nudio jedino demagogiju i politikanstvo od kojih niko nema koristi. Osim njega.

Zato bi i sada njegov najveći doprinos bi bio da iskoristi povoljne vremenske uvjete i, po svom običaju, ode na skijanje. Komšiću preporučujemo i da se ubuduće, prije histeričnih istupa u javnosti po kojima je poznat, dobro smiri i popije jaku dozu apaurina".  

Komšić je uzvratio da bi najradije "popio otrov kad vidi kako i šta SDA radi". 

U cilju ovu "priču" Suljagić je na Twitteru dodao:

- Hajde, hajde, kad je Željko meni savjetovao apaurine, to je bilo smiješno je l' da? Doduše, ja se njemu nisam nikad rugao što ima PTSD.

Što se skijanja tiče, na osnovu informacija Ureda za reviziju institucija BiH, kako je Komšić znao "pobrkati" službeni put i privatno uživanje na skijanju.

Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine u svom izvještaju o finansijskoj reviziji Predsjedništva BiH za 2014. godinu, utvrdio je kako je jedan od članova Predsjedništva BiH o trošku države zajedno sa saradnicima bio na skijanju u austrijskom skijalištu Solden, tačnije da su službeno putovanje pravdali ražunom skijališta.  

Radilo se o Željku Komšiću, što i nije bilo teško za pretpostaviti, budući da je od svih članova Predsjedništva koji su obnašali tu funkciju, Komšići najstrastveniji skijaš. Skijanje je vrlo često za njega bilo veći prioritet i od pregovora o formiranju vlasti, pa je tako umjesto da dođe na sastanke telefonom sa Bjelašnice i drugih planina preko svojih stranačkih kolega dostavljao poruke drugoj dvojici koalicionih partnera, Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću, u vrijeme dok je DF na početku ovog mandata bio u vlasti.

Pojedini mediji su u julu 2016. objavili i račun koji se spominje u izvještaju Ureda za reviziju. U izvještaju Ureda za reviziju se navodi kako su Komšić i članovi njegovog kabineta putovali u različite zemlje, a da su troškove noćenja pravdali računom skijališta Solden. 

Ured za reviziju sugerira da se radi o nenamjenskom trošenju sredstava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.