BIH

Ambasada SAD u BiH: Izbori se moraju održati, a rezultati implementirati

Vijesti.ba

24.1.2018

Bosni i Hercegovini su potrebni slobodni, fer i vjerodostojni izbori u 2018. godini. Izbori se moraju održati, a rezultati implementirati, smatraju u Ambasadi SAD u BiH.

"Svi amandmani na Izborni zakon moraju imati široku političku podršku i približiti zemlju evropskim standardima. Jasno je da treba hitno rješavati pitanje neophodnih izmjena u vezi sa izborima za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH u slučaju 'Ljubić'. Duboko smo uvjereni da ova nastojanja moraju biti u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH i prethodnim odlukama Evropskog suda za ljudska prava", poručili su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD na upit Vijesti.ba.

SAD su zajedno sa partnerima iz međunarodne zajednice apelirale na političke lidere da zajednički, u duhu kompromisa, rade na usvajanju neophodnih amandmana na Izborni zakon.

Tokom proteklih nekoliko mjeseci, Ambasada SAD i Misija EU učestvovale su u seriji pojedinačnih i zajedničkih sastanaka političkih stranaka u namjeri da se omogući dijalog koji je neophodan za postizanje konsenzusa i pronalaženje domaćeg rješenja koje uživa široku političku podršku, pišu Vijesti.ba.

"I dalje apeliramo na sve političke stranke da nastave sa dijalogom koji je u duhu kompromisa. Ovo je najbolji put da se u oktobru održe izbori i implementiraju rezultati", poručili su iz Američke ambasade u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.