BIH

Snažna poruka iz Strazbura: Radili smo zajedno, bez obzira na stranku, entitet, etničku pripadnost...i uspjeli smo!

E. Ma.

25.1.2018

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović objavio je na Facebooku poruku koja je izazvala pozitivne reakcije mnogih. Podsjetimo, Dunja Mijatović sinoć u Strazburu je  izabrana za komesarku za ljudska prava Vijeća Evrope, a delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope nije krila svoje oduševljenje.

Tako je i Magazinović, dan poslije, objavio status na Facebooku koji je izazvao mnoštvo pozitivnih komentara.

- Drugi put u Vijeću Evrope prisustvujem razbijanju mita da se kod nas u BiH ništa ne može dogovoriti, da mi ništa ne možemo postići, posebno da ne možemo ništa uraditi svi zajedno.

Prvi put je to bilo prije nekoliko godina kada je pri usvajanju Rezolucije o BiH predloženo naše “izbacivanje” iz Vijeća Evrope. Svi smo kao jedan radili da se to ne desi. Radili smo zajedno, bez obzira na stranku, entitet, etničku pripadnost... I uspjeli smo.

Drugi put je bilo jučer, kada je naša Dunja Mijatović pobjedila kandidata moćne Francuske, koja je u potpunosti stala iza njega sa svom svojom institucionalnom mašinerijom. Opet smo se, kao prije tri godine, okupili oko zajedničkog cilja i svi radili u istom pravcu. Koliko je ko mogao, znao, imao kapaciteta. Ali svi zajedno.

Pomogli su, kao i prvi put, i pojedinci, organizacije, institucije, znani i neznani prijatelji Bosne i Hercegovine. Ovoga puta, Slovenci su posebno pomogli i mnogima očitali lekciju iz ljudskosti i solidarnosti.

Za razliku od prvog puta, kada smo se okupili oko spasavanja statusa države, ovoga puta smo se okupili oko jedne divne osobe. Dunja je sjajna žena i cijenjeni ekspert i to vam ne trebam naglašavati, ali hoću posebno da potcrtam da je Dunja osoba koja nas je uspjela sve okupiti i oko koje smo se svi okupili. Da pobjedimo. Zajedno.

Da zaključim. Možemo. Kad hoćemo. Kad se okupimo oko zajedničkog cilja. Kad se okupimo oko pravih vrijednosti. Kad se okupimo oko pravih osoba.

Fakat možemo!



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.