BIH

Kristijan Dan Preda: Nadam se da će se bh. političari uozbiljiti

Preda: BiH nas je opet razočarala

Razgovarao: Sead NUMANOVIĆ

26.1.2018

- Bosna i Hercegovina na samom je kraju reda za članstvo u EU. Ona je u društvu s Kosovom, koje čak nisu priznale ni sve članice EU. Volio bih da to nije tako, ali je to realnost. BiH se smatra "potencijalnim kandidatom". Nastojao sam nebrojeno puta ohrabriti vaše zvaničnike da budu ambiciozniji, da prihvate potrebne reforme i da se s lakoćom odgovori na Upitnik. Nisam uspio. Stalna odgađanja provođenja reformi i odgovaranja na Upitnik opet su me razočarala.  

Mi smo uradili sve što možemo. Više od ovoga Brisel ne može napraviti. I sada je samo do vaših političara. Ili će se uozbiljiti ili ne. Mi tu ne možemo mnogo napraviti. Mada, mi smo do sada pokazali toliko razumijevanja, pružali nesebičnu podršku. Možda EU sada treba postati strožija kada je BiH u pitanju - kaže u intervjuu za "Dnevni avaz" Kristijan Dan Preda (Cristian), izvjestilac za BiH u Evropskom parlamentu.

Precizni rokovi

Preda nam prenosi da je intenzivno radio na novoj strategiji EU za Balkan, zagovarajući precizne rokove za provođenje neophodnih reformi.

- U proteklih više od godine dana intenzivno smo u forumima EU raspravljali o regionu. Nije iznenađenje ako vam kažem da je BiH često bila u fokusu naših rasprava, zbog komplicirane strukture. I u okviru evropskih narodnjaka (EPP), ali i često u razgovorima s komesarom Johanesom Hanom (Johannes Hahn), razmatrali smo opcije kako Balkan učiniti dijelom EU. Mislim da će strategija dati dosta odgovora na pitanja o kojima smo debatirali - kaže Preda.

U BiH su ove godine opći izbori. Teško da će reforme bitne za približavanje ove zemlje EU biti u fokusu…

- Izborna kampanja već je davno počela. I svi vidimo koje štetne posljedice to ima ne samo za usvajanje neophodnih reformi nego i na ukupnu političku klimu. Bojim se da će 2018. godina biti izgubljena kada su evropske integracije u pitanju. Umjesto reformi, vidjet ćemo nove i nove podjele, sve jaču nacionalističku retoriku i niko neće obraćati pažnju na činjenicu da su građani BiH u sve težoj ekonomskoj situaciji. Bit će dramatično ako se bh. političari, umjesto fokusiranja prema EU, okrenu svojim starim neslaganjima.

Bitne reforme

Želim vjerovati da će oni ipak vidjeti stablo u šumi. Jer, ovi izbori ne bi smjeli biti korišteni kao platforma za zaustavljanje reformi koje su bitne EU.

Hoće li izbori biti legitimni, pa i legalni, ako se ne provede odluka Ustavnog suda BiH i ne promijeni Izborni zakon?

- Nadam se da se ipak nećemo suočiti s nelegalnim i nelegitimnim izborima. Za nas u EU bilo bi prosto nemoguće da razumijemo da imamo državu koja želi u Uniju, a da nije urađeno ništa da poboljša demokratske standarde izbornog procesa.

Jasno smo rekli šta mislimo o danu RS

- Nažalost, opet smo i ove godine vidjeli tu manifestaciju dana RS. Radi se o nedvosmislenom kršenju odluka Ustavnog suda BiH. Evropski parlament u rezoluciji od prošle godine jasno je rekao šta misli o danu RS. Mi smo odbacili taj datum i osudili tu manifestaciju. Za nas je ona izraz nepoštivanja zakona BiH, ali i kršenje Dejtonskog sporazuma.

Činjenica da se ništa nije desilo, da je s "proslavljanjem" nastavljeno, problematična je. To tim više što smo ove godine dobili zabrinjavajuće informacije o prisustvu paravojnih formacija. Ti izvještaji nas veoma, veoma brinu. To tim više što se radi o manifestaciji stalnog rasta utjecaja Rusije u vašoj zemlji. Drago mi je da su nadležni organi BiH otvorili istragu o aktivnostima te paravojne organizacije - kaže Preda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.