EVROPSKI PARLAMENT

Rezolucija o BiH neće biti usvojena

Zbog nastojanja da se uvede entitetsko glasanje nije formiran važan odbor

Preda: Jasno kršenje SAA

S. NUMANOVIĆ

23.12.2018

Rezolucija Evropskog parlamenta o Bosni i Hercegovini neće u dogledno vrijeme biti usvojena. A možda i nikad! Kako saznaje „Avaz“, finalni tekst ovog dokumenta utanačen je na Odboru EP-a za vanjske poslove (AFET), ali neće biti upućen na plenarno zasjedanje.

Uzaludna nastojanja

Kristijan Dan Preda (Cristian), izvjestilac EP-a za BiH, odlučio je da se rezolucija ne prosljeđuje u daljnju proceduru jer već tri godine nije uspostavljeno Parlamentarno vijeće za stabilizaciju i pridruživanje (SAPC). Radi se o tijelu koje čine poslanici iz BiH i EP-a, koje razmatra pitanja iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), koji naša država ima sa EU već više od deceniju!

- Da. To je tačno. Iako je bilo planirano da se na plenarnom zasjedanju EP-a glasa o tekstu, odlučio sam da se to odgodi zato što nije formiran SACP – kaže Preda.

Ističe da se ne radi o nekom „sitnom pitanju“ i da se već tri godine lome koplja zbog poslovnika o radu ovog tijela.

- Moja odluka na neki je način posljednji instrument ubjeđivanja bh. parlamentaraca da rade s nama. I ne, ovo ne znači da rezolucija nikad neće biti usvojena. S konstituiranjem novog saziva bh. parlamenta, stvara se prilika da se Vijeće konačno formira – kaže Preda.

On dodaje i da je rukovodstvu bh. parlamenta, ali i Predsjedništvu BiH, već poslao pismo u kojem ih poziva na dijalog. Preda najavljuje i da će 10. i 11. januara posjetiti BiH i razgovarati sa bh. zvaničnicima. A u finalnoj verziji rezolucije detaljno se govori i o problemu neuspostavljanja tijela koje će na relaciji Parlament BiH - Evropski parlament razmatrati SAA.

- Zbog pokušaja uvođenja etničkog blokiranja u pravila glasanja SAPC-a, delegati iz BiH i dalje nisu bili u mogućnosti da postignu saglasnost o proceduralnim pravilima SAPC-a, i to tijelo nije ustanovljeno već duže od tri godine; žali zbog neuspjeha saradnje s Evropskim parlamentom, podsjeća da je ovo jasno kršenje obaveza koje proizlaze iz SAA i poziva sve aktere da se slože i prihvate pravila SAPC-a na osnovu preporuka Evropskog parlamenta o ovoj temi; napominje da su funkcionalne demokratske institucije, uključujući i parlament, preduvjet za unapređivanje procesa evropskih integracija – navedeno je u jednom od stavova rezolucije.

U ostatku teksta ističe se, najprije, čvrsta podrška EU integritetu i suverenitetu BiH, naglašava da samo ona može ući u EU, a nikako neki od njenih dijelova, te se pozivaju političari da rade svoj posao, provode reforme i zemlju vode prema članstvu u Uniji.

Poslanici EP-a zahtijevaju i konkretne akcije na suzbijanju korupcije, nešto o čemu se u Briselu sve glasnije govori. Ne zahtijevaju se samo optužnice nego i osuđujuće presude, na temeljima čvrstih dokaza, protiv „krupnih riba“.

Oštre kritike

Evropski parlament ide i korak dalje pa traži da u slučajeve presuđene korupcije budu uvršteni i oni koji se tiču finansiranja stranka i to označava jednim od elemenata sistemske korupcije. Zahtijeva se i da imovina stečena korupcijom bude konfiscirana. U rezoluciji se upozorava i na rastući broj presuda koje se ne provode i krivi političare za to.

Najoštrije je osuđeno i glorificiranje osuđenih ratnih zločinaca, a posebno je oštro kritizirana odluka Narodne skupštine entiteta Republika Srpska da se poništi Izvještaj o Srebrenici iz 2004. godine. Navedeno je i da je „određen, ali ne i dovoljan napredak postignut u provedbi Aneksa VII Dejtonskog sporazuma“.

 Picula glasao protiv

Zanimljivo je da je među sedam glasova koji nisu podržali finalni tekst rezolucije i onaj Tonina Picule. On je jedini iz bloka socijaldemokrata koji je tako glasao. Ova grupacija, inače, druga je po snazi u EP-u. Rezoluciju su podržali svi članovi AFET-a iz vodeće političke grupacije u EP-u – narodnjaci (EPP).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.