BIH

Plenković: Za Hrvatsku je dobro da bude u "tješnjem krugu evropskog projekta"

Avaz.ba

26.1.2018

Hrvatski premijer Andrej Plenković u petak je u Daosu izjavio da bi za Hrvatsku bilo dobro da bude u "tješnjem krugu evropskog projekta" te su stoga i aktivnosti Vlade RH usmjerene ka ostvarivanju tog cilja, kroz strategiju uvođenja eura i ispunjavanja kriterija za ulazak u šengensku zonu.

Hrvatski premijer sudjeluje na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu na kojem je jedna od tema budućnost Evrope, a upitan je li ta budućnost "Evropa više brzina", Plenković je kazao da "Evropa više brzina postoji i danas".

"Bitno je da svaka članica odabere put kojim želi ići. Ja smatram da je za Hrvatsku - s obzirom da smo zadnja članica, s obzirom na našu veličinu, naše reformske ambicije - dobro da budemo u tješnjem krugu europskog projekta i zato želim da na neki način i aktivnosti Vlade budu usmjerene za ostvarivanje tih ciljeva, pa smo i krenuli sa strategijom za uvođenje eura i ispunjavanje kriterija za Šengen", rekao je hrvatski premijer novinarima u Davosu, prenosi Hina.

Zajedno s bugarskim predsjednikom Borisovom, koji je predsjedavajući Evropskog vijeća, Plenković će u petak na panelu "Ubrzavanje dugoročnog razvoja zapadnog Balkana", posvećenom europskoj budućnosti zemalja jugoistoka Evrope, kako je rekao, dati poruke podrške uoči objavljivanja nove strategije o proširenju, koju će za desetak dana objaviti Evropska komisija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.