BIH

Srđan Aleksić umro je jer je htio biti čovjek

Rade na Srđanovom grobu: Vrijeme brzo prolazi

Piše: P. MUCOVIĆ

27.1.2018

Na današnji dan prije 25 godina prestalo je kucati srce tada 23-godišnjeg Srđana Aleksića. On je podlegao povredama koje je zadobio spašavajući svog druga, Bošnjaka Alena Glavovića od maltretiranja četvorice pripadnika Vojske Republike Srpske na trebinjskoj pijaci.

Bio u komi

Srđan je svojim herojskim činom postao sinonim za prijateljstvo, bez obzira na vjeru i naciju, a preminuo je poslije šestodnevne kome.

- Vrijeme prolazi brzo, kao da se to dogodilo nedavno. Da je Srđo preživio, ja bih možda imao unuka od dvadesetak godina - prisjeća se Srđanov otac Rade Aleksić sa suzama u očima.



Rade je na Srđanovoj smrtovnici napisao ”Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost”, a kazao nam je da i danas isto misli.

- Šta znači herojstvo mimo čovjeka. Sve je satkano u riječima čovjek i vjera u čovjeka. Ako smo pravi ljudi, onda nam ne trebaju heroji, jer smo svi normalni, radni i spremni na saradnju, na drugarstvo i prijateljstvo, ljubav, pažnju, toleranciju... Srđanov čin nije herojski nego, prije svega, ljudski - govori Rade.

Mladi dolaze

Srđanov grob posjećuju mnogi. Od sportista, raznih delegacija nevladinih organizacija, pa do onih ”običnih” ljudi koji se samo žele pokloniti sjeni ovog mladića.

- Često kada dođem na grob, vidim cvijeće. Mnogo je mladih koji obilaze Srđanov grob, što mi je posebno drago. Volim da mladi o Srđanu razmišljaju kao o svom drugaru, čovjeku kakvi bi htjeli da budu - ističe Rade.

Glavović: Omogućio mi je da imam porodicu  

Iz daleke Švedske Glavović je poručio da mu je uvijek teško na godišnjicu Srđanove smrti.



Glavović: Uvijek je teško. Glavović: Uvijek je teško

- Ali, život ide dalje. Srđan mi je omogućio da živim i imam svoju porodicu. Svake godine kada odem u Trebinje, s porodicom posjetim Srđin grob i njegovog tatu. I tako ću raditi dok sam živ, a nadam se da će i moja djeca nastaviti - rekao nam je Glavović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.