BIH

Analitičari o pohvalama iz FIPA-e: Tvrdnja o rekordnim ulaganjima je smiješna

Strani ulagaći reinvestirali 453 miliona maraka

Piše: E. HALIMIĆ

27.1.2018

Prošla godina, kada je riječ o direktnim stranim investicijama u našu državu, ni na koji način ne može se smatrati rekordnom, pokazuju podaci Centralne banke (CB) BiH. Informacija o 630,8 miliona KM direktnih stranih investicija, kojima su se pohvalili iz Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) u BiH, u sebi, naime, sadrže i veći dio reinvestiranog u našoj državi zarađenog novca.

Zvanični podaci

Prema podacima CBBiH, rekordna po direktnim stranim investicijama u našu državu bila je 2007. godina, kada je u BiH investirano dvije milijarde i 190 miliona KM.

Podatak da je za devet mjeseci prošle godine u našu državu investirano 630,8 miliona KM nije precizan, jer se radi o zbirno prikazanoj brojci o direktnim stranim investicijama i reinvestiranju u BiH zarađenog novca od stranih kompanija.

Dalje, prema podacima CBBiH, za prvih devet mjeseci prošle godine u BiH je direktno investirano tek 177 miliona KM, dok su 453 miliona KM reinvestirana od stranih kompanija koje odranije posluju u BiH i koje su taj novac zaradile u našoj državi.

Ovu informaciju potvrdio je za „Avaz“ i direktor FIPA-e Gordan Milinić.

 - Ovo su zvanični podaci CBBiH, jer oni u našoj državi prate tokove novca. Razlika se pojavljuje između podataka zato što se ne prikazuje reinvestiranje, dakle ne prikazuju se zadržane zarade, već se radi o osnivačkim ulozima kompanija koje su ušle u BiH – pojasnio je Milinić.

Trend pada

No, i kada se uzmu u obzir podaci s reinvestiranjem, dakle sa zadržanim zaradama, vlasničkim ulozima i ostalim kapitalom, na web-stranici CBBiH prikazano je da je i dalje 2007. rekordna prema svim oblicima investicija, kojih je tada bilo više od 2,5 milijardi KM. A kada se uporede podaci za posljednje četiri godine, vidljiv je trend pada investicija u našu državu.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić kazao je za „Avaz“ da je smiješna tvrdnja o rekordnoj godini u pogledu direktnih stranih investicija.

 - Ne može se govoriti o rekordnoj godini i ne samo zbog toga što ona, de facto, to nije, nego zbog toga što i metodološki još nije završeno mjerenje. Ne možemo ove iznesene podatke ozbiljno posmatrati i mislim da je ovo bilo preduhitreno – pojasnio je Čavalić.

Ne možemo svaliti krivicu  

- Razumijem i razloge FIPA-e, koja hoće da opravda svoje postojanje, ali treba naglasiti da su oni najmanje krivi zašto nemamo direktnih stranih investicija. Ne možemo svaliti na njih krivicu, jer je to više domen politike, odnosno pitanje pravnog, političkog i ekonomskog okruženja – pojasnio je Čavalić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.