BIH

"The Bosnia Times" piše da je ugledni islamski učenjak doživio neprijatnost: Hafiz Bugari uhapšen u Turskoj pa vraćen u Podgoricu

Tekst koji je jučer objavljen na portalu „The Bosnia Timesa”: Je li iz Turske stigao zahtjev bošnjačkim vlastima da Bugarija sklone iz BiH

Piše: A. Nu.

29.1.2018

Hafiza Sulejmana ef. Bugarija prilikom posjete Turskoj početkom ove godine priveli su carinici na aerodromu u Istanbulu u prostorije gdje je bio podvrgnut ispitivanju, objavio je jučer portal „The Bosnia Times“. 

Teorije zavjere

- Nakon dugotrajnog zadržavanja na aerodromu hafiz Bugari je deportiran u avion kojim je vraćen u Podgoricu. Niko se ni od državnih organa niti Islamske zajednice još nije oglasio o ovom incidentu - objavio je portal.

Ova vijest iznenađujuća je gotovo koliko i samo prošlogodišnje napuštanje BiH, a razlozi Bugarijevog odlaska u Crnu Goru, gdje je postao savjetnik crnogorskog reisa Rifata ef. Fejzića, javnosti ni do danas nisu poznati.

- Poznato je da se djelovanje harizmatičnog hafiza Sulejmana Bugarija, po mnogo čemu nekonvencionalno i netipično za vjerske službenike, nije dopadalo nekim utjecajnim strukturama unutar Islamske zajednice. Njegov ugled, da ne kažemo "popularnost", tumačeni su kao "jeftini populizam", a tako su ocjenjivana i njegova izuzetno posjećena i čitana predavanja i knjige.

Iako niko ne želi govoriti o razlozima koji su doveli do odlaska hafiza Bugarija iz BiH u Crnu Goru, a iz tona njegovih riječi lako je zaključiti da taj odlazak nije bio dobrovoljan, počele su se pojavljivati mnoge teorije zavjere – piše „The Bosnia Times”.

Razlog - Gulen

Ovaj portal navodi da je, prema jednoj od verzija, „o kojoj govore i ozbiljni izvori iz Islamske zajednice, Sulejman Bugari pripadao je mreži poštovalaca i simpatizera pokreta "Hizmet" i njegovog osnivača, imama Fetulaha Gulena (Fetullah), optuženog u Turskoj za pokušaj državnog udara.

- Prema ovim izvorima, političke i vjerske vlasti Bošnjaka u BiH upozorene su na to od turskih kolega i zamoljene, pogotovo s obzirom na njegov ugled i utjecaj, da hafiza Bugarija što hitnije, ali i opreznije, bez velike pompe, sklone iz BiH. Što je, kako se tvrdi, i učinjeno – objavio je „The Bosnia Times”.

Ne odgovara na pozive

“Dnevni avaz” pokušao je jučer stupiti u kontakt s hafizom Bugarijem, ali on nije odgovarao na naše brojne pozive i poruke. No, i iz izvora bliskih Islamskoj zajednici u BiH, koji su također bliski hafizu Bugariju, potvrđeno nam je da je on imao neprijatnosti prilikom putovanja u Tursku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.