BIH

Zbog nedostatka kvoruma odgođena sjednica Ustavnopravne komisije

Parlament BiH : Rok za očitovanje do ponedjeljka

S. D.

1.2.2018

Nastavak u ponedjeljak započete sjednice Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i nova sjednica ovog radnog tijela tog doma, zakazane za danas, nisu održane, jer nije bilo kvoruma.  

Dok se u nastavku sjednice započete u ponedjeljak Komisija trebala izjasniti tek o tački dnevnog reda „ostalo“, na novoj sjednici trebao je biti razmatran dopis Ustavnog suda BiH upućen PSBiH.

U tom dopisu traži se očitovanje o apelaciji dijela poslanika Predstavničkog doma koji su uputili zahtjev tom sudu za ocjenu ustavnosti seta zakona koji reguliraju putarine i uplatu i raspodjelu sredstava prikupljenih od putarina.

Inače, Kolegij Predstavničkog doma na sjednici 30. januara, donio je odluku da dopis Ustavnog suda uputi Ustavnopravnoj komisiji Predstavničkog doma.

Predsjedavajući Komisije Damir Arnaut (SBB) zakazao je sjednicu za jutros, no zbog nedostatka kvoruma za zasjedanje, Komisija se nije mogla očitovati po zahtjevu Suda.

Pored predsjedavajućeg Komisije Damira Arnauta, na sjednicu su jutros došli članovi Borjana Krišto (HDZBiH), Šefik Džaferović (SDA) i Senad Šepić (Nezavisni blok). Nikola Lovrinović (HDZBiH) opravdao je odsustvo, dok članovi Aleksandra Pandurević (SDS), Momčilo Novaković (NDP) i Željko Komšić (DF) , nisu došli na sjednicu, niti su opravdali odsustvo.

A, upravo, njih troje su među potpisnicima apelacije o kojoj se na zahtjev Ustavnog suda Komisija danas trebala i očitovati.

Član Komisije je još i Lazar Prodanović iz SNSD-a, ali on je ranije, kao i ostali članovi te stranke, uputio dopis Kolegiju da neće učestvovati u radu parlamentarnih komisija.

Ustavni sud, kako saznajemo, PSBiH dao je rok od 10 dana da se očituje po njihovom zahtjevu, a taj rok istječe u ponedjeljak, za kada je ponovo i zakazan nastavak sjednice Komisije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.