BIH

Poništen tender za izbor konsultanta za Blok 7

TE Tuzla: Ukupna vrijednost projekta 1,4 milijarde KM

Piše: M. Aš.

3.2.2018

„Elektroprivreda BiH“ (EPBiH) poništila je prije tri dana tender za izbor konsultanta za gradnju Bloka 7 Termoelektrane (TE) u Tuzli.

U pozivu ove državne firme bile su tražene „konsultantske usluge za ocjenu kritičnih varijabli Studije izvodivosti izgradnje bloka 7 u TE Tuzla“, ukupne vrijednosti 120.000 maraka, bez PDV-a.  

No, tender je, prema saznanju „Avaza“, poništen jer je uvažena žalba na uvjete tenderske dokumentacije koju je podnio Institut za građevinarstvo IG iz Banje Luke.

U žalbi je navedeno, a što su iz EPBiH i uvažili, da je neprihvatljivo da godišnji promet kompanija koje su se javile na tender, u posljednje dvije godine ne smije biti manji od milion KM, što je daleko veći iznos od propisanog dvostrukog iznosa.

Inače, kompletna vrijednost gradnje Bloka 7 iznosi 1,4 milijarde maraka, s tim da će kineska „Exim banka“, s kojom je potpisan sporazum, gradnju Bloka kreditirati sa 613 miliona eura.

Ranije su već dogovoreni uvjeti, koji podrazumijevaju trajanje kredita 20 godina, uz pet godina grejs perioda i otplatu od 15 godina.

Poziv za konsultanta prva je faza prije početka gradnje ove najveće poslijeratne investicije u BiH



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.