BIH

Delegacija ODIHR-a zainteresirana za mehanizam prevencije torture

Srna

5.2.2018

Članovi delegacije Odsjeka za ljudska prava Ureda OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) rekli su danas u Sarajevu da BiH kasni sa uspostavljanjem mehanizma prevencije torture i drugih okrutnih, nehumanih i ponižavajućih postupanja ili kažnjavanja. 

Članovi Nezavisne komisije istakli su tokom susreta da je u parlamentarnoj proceduri Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH, kojim se ta oblast detaljnije uređuje, saopćeno je iz PS BiH.  

Ukoliko ovaj zakonski prijedlog bude usvojen, i Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH biće dio budućeg mehanizma prevencije, rečeno je tokom susreta delegacijom ODIHR-a koju čine Omer Fišer, Štefani Selg, te potpredsjednik Potkomiteta UN za sprečavanje torture i drugih okrutnih, nehumanih i ponižavajućih postupanja Viktor Jahari.  

Predstavnici ODIHR-a su tokom sastanka sa članovima Nezavisne komisije Miletom Lasićem, Azrom Alajbegović, Branom Spasojević, Aleksandrom Faladžić i Vedadom Gurdom istakli da BiH kasni sa uspostavljanjem mehanizma prevencije, navodi se u saopštenju. 

Članovi delegacije ODIHR-a izrazili su želju da se pobliže upoznaju o aktivnostima koje BiH preduzima kako bi mehanizam prevencije bio i uspostavljen u što skorije vrijeme.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.