U SARAJEVU

Direktor OSCE-a posjetio Centralnu izbornu komisiju BiH

Teme sastanka su bile fokusirane na mandat ODIHR-a

Održan sastanak. CIK BIH

A. O.

15.2.2022

U okviru posjete Bosni i Hercegovini direktor Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR-a) Mateo Mecaci sa saradnicima Piterom Mosopom i Aleksejem Gromovim danas se u sjedištu Centralne izborne komisije BiH u Sarajevu sastao sa predsjednikom i članovima Centralne izborne komisije BiH.

Teme sastanka su bile fokusirane na mandat ODIHR-a u Bosni i Hercegovini u oblasti izbora, ljudskih prava i vladavine zakona.


Najavljeno i prisustvo

Iz ODIHR-a je iskazana snažna podrška Centralnoj izbornoj komisiji BiH i spremnost za pružanje stručne pomoći institucijama u BiH kako bi došlo do unapređenja izbornog procesa u BiH. Takođe je istaknuta nužnost što brže implementacije relevantnih preporuka ODIHR-a kako bi se osiguralo da se izbori u Bosni i Hercegovini provode u skladu sa evropskim standardima.

Na sastanku je najavljeno i prisustvo ODIHR-ove misije procjene potreba pred održavanje Općih izbora 2022. godine u BiH.


Predstavljena inicijativa

Tokom sastanka razgovarano je o aktivnostima koje provodi Centralna izborna komisije BiH sa ciljem jačanja integriteta, transparentnosti i efikasnosti izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, te doprinosu Centralne izborne komisije BiH u reformi izbornog zakonodavstva u BiH.

Predstavljena je i Inicijativa za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koju je Centralna izborna komisija BiH dostavila Parlamentarnoj skupštini BiH dana 16.09.2021. godine, te dosadašnje aktivnosti Centralne izborne komisije BiH na donošenju podzakonskih akata kojima se regulišu pojedini segmenti izbornog procesa u Bosni i Hercegovni, i kojim se realiziraju preporuke ODIHR-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.