BIH

Borci tužili Vladu FBiH i ministra Bukvarevića!

Hasanović: Tražili smo sitnicu, ali ni to nismo dobili ( F. Fočo)

Piše: E. HALIMIĆ

7.2.2018

Obespravljeni demobilisani borci Armije RBiH jučer su Tužilaštvu KS predali tužbu protiv Federalne vlade i boračkog ministra Salke Bukvarevića zbog nepoštivanja Sporazuma o realizaciji boračkih zahtjeva.  

Tužbu su podnijeli demobilisani borci iz 15 bh. općina.

Kasni isplata  

 - Isplata borcima trebala je početi još u septembru prošle godine. Slali smo dopise Vladi, ali nikad nam nisu odgovorili. Sporazum je predviđao zbrinjavanje boraca i mjesečna primanja dok je bivši borac na birou - pojasnio je jedan od inicijatora za podnošenje tužne Ibrahim Hasanović.  

Dodao je da se ovdje ne radi o 15 ljudi koji su potpisali taj sporazum, već o oko 20.000 boraca koji danas nemaju ni koru hljeba.

Politička promocija  

 - Tražili smo sitnicu, a to je 25 posto od prosječne plaće u FBiH. Ali, Vlada ni to nije mogla ispoštovati, sad je jasno da su taj sporazum potpisali samo radi svoje promocije. Čak nam više nije bitno šta će Tužilaštvo odlučiti, mi smo odlučili da idemo na masovne demonstracije širom Federacije BiH. Poručujemo da nikad više nećemo izaći na mirne proteste i dopustiti da borci umiru čekajući sadaku – kategoričan je Hasanović.

Faksimil podnesene tužbe. Faksimil podnesene tužbe

Prema njegovim riječima, borci ipak vjeruju u Tužilaštvo, jer ako znaju zatvoriti borca zbog metra drva, onda bi trebali donijeti odluku u njihovu korist.

 - U ovom mjesecu idemo na masovne demonstracije i još prikupljamo potpise, imamo već više od 4.000 boraca koji hoće na demonstracije, koje neće biti mirne – zaključio je Hasanović.

Petak: Spremni smo na svašta  

Hamdo Petak iz Novog Travnika predsjednik je Udruženja demobilisanih boraca koji se nalaze na birou.

 - Tačno 27 dana proveo sam sam u kampu ispred Vlade FBiH, nakon toga dobili smo Sporazum, ali ništa više. Demobilisani borci najavili su radikalne mjere i ovdje smo došli da posljednji put upozorimo Vladu FBiH da ne testira strpljenje ogorčenih demobilisanih boraca. Spremni su na svašta, zbog toga pozivamo Novalića i Bukvarevića da se urazume, jer mi ne možemo odgovarati za ono što će uslijediti na protestima - poručio je Petak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.