BIH

Zvizdić aminovao ''jezik bošnjačkog naroda'' u Upitniku?!

Piše: K. KEŠMER

8.2.2018

Nakon što je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kompromisom odlučio da u odgovore na Upitnik Evropske komisije uđu neustavni statistički podaci RS, u Brisel će, prema svemu sudeći, u dijelu odgovora otići i odrednica „jezik bošnjačkog naroda“?! 

Pravna bitka

Iz entiteta RS, naime, nedavno je na adresu Direkcije za evropske integracije (DEI) stiglo pismo u kojem se navodi da u odgovorima na Upitnik ne može stajati „bosnian language“, odnosno bosanski jezik, već „language of bosniak people“, odnosno nepostojeći „jezik bošnjačkog naroda“! Kako bi bilo usaglašeno ovo pitanje, Kolegij mehanizma koordinacije, kojim predsjedava Zvizdić, odlučilo se pozvati na Ustav.

Tako je odlučeno da se na ona pitanja koja se tiču institucija države koristi odrednica bosanski jezik, dok će se na ona pitanja iz nadležnosti institucija RS pozivati na Ustav RS, u kojem se navodi „jezik bošnjačkog naroda“!

Time je, faktički, dozvoljeno da RS u svojim odgovorima koristi odrednicu nepostojećeg jezika, zbog kojeg već godinama Bošnjaci povratnici vode pravnu bitku u manjem bh. entitetu. To je jučer potvrdio i Edin Dilberović, direktor DEI-ja, koji je prisustvovao Zvizdićevoj pres-konferenciji.

RS se žalila

On je na pitanje novinara kako je odgovoreno na pitanja iz poglavlja 25 i 26, na koja se RS i žalila, kazao da je to riješeno tako što se pozvalo na Ustav BiH, jer se radi o državnim institucijama.

- Ako se koristi ono što je u Ustavu RS, onda je „jezik bošnjačkog naroda“, ali za ova poglavlja o kojima govorimo koristili smo jezik bosanski, srpski i hrvatski - naveo je Dilberović.  

Nova propagandna obmana

Zvizdić je pres-konferenciju sazvao kako bi se referirao na prekjučer objavljenu Strategiju EU za zapadni Balkan. Iako su evropski zvaničnici jasno rekli da se BiH nalazi na začelju integracija u EU kada se uporedi sa zemljama regiona, Zvizdić je kazao da se „BiH jednako pozicionira unutar Strategije“!?

U Strategiji, naime, jasno je navedeno da su Srbija i Crna Gora lideri u evropskim integracijama, dok je BiH svrstana u rang Kosova. Zvizdić je zatim iznio utješnu tezu da, ako se prihvatimo posla, ipak možemo sustići komšije.

Također, Zvizdić je kazao da nisu postavljani nikakvi rokovi te da je 2025. godina navedena kao cilj. No, Zvizdić je "zaboravio" da je 2025. postavljena kao godina kada bi Srbija i Crna Gora mogle ući u EU, ali ne i BiH, za koju je rečeno da bi tek 2023. mogla početi pregovore.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.