BIH

Stanić će bit suspendiran ako bude potvrđena optužnica

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

10.2.2018

Radenko Stanić, optuženik za ratne zločine, nekadašnji komandir u Službi javne bezbjednosti Vlasenica dok su u tom gradu proganjani i ubijani civili samo zato što su bili Bošnjaci, još nije suspendiran s mjesta pomoćnika ministra sigurnosti BiH, potvrđeno je za „Dnevni avaz“ u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Protiv Stanića je Tužilaštvo BiH u decembru prošle godine, 22 godine po okončanju agresije na BiH, a 26 godina starih optužbi, konačno podiglo optužnicu.

Posao i privilegije

Sud BiH još je nije potvrdio, a ako se to desi, tada će, kažu u Ministarstvu sigurnosti, poduzeti i određene korake.

- Ukoliko dobije takvu potvrdu, Ministarstvo sigurnosti BiH u skladu sa Zakonom, kao i u dosadašnjim slučajevima, privremeno će suspendirati navedenog državnog službenika do okončanja postupka - naveli su za „Avaz“ iz Ministarstva.  

Stanić je trenutno pomoćnik ministra sigurnosti u Sektoru za pravne, kadrovske, opće i finansijsko-materijalne poslove. Ima dobro plaćen posao, koji obavlja u miru i uz brojne privilegije koje su mu, apsurdno je, omogućili borci za ovu državu koju su branili od njega i sličnih njemu.

No, ti borci nisu odlučili da Stanić, kojeg žrtve iz Vlasenice terete za odgovornost za najgnusnije zločine, bude državni uposlenik. Preživjele žrtve rata godinama su ukazivale na Stanićevu ulogu u zločinima nad Bošnjacima u tom gradu. Među njima je i Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata". Njena sestra ubijena je 1992. godine u Vlasenici. Prije toga, zlikovci su je silovali i mučili.

Zločinac s ovlastima

- Među najodgovornijima za zločine u Vlasenici je i Radenko Stanić, o kojem sam godinama istraživala i prikupljala dokaze. Neshvatljivo je kako se osoba s takvom prošlošću uopšte mogla zaposliti bilo gdje, a kamoli da radi u Državnom ministarstvu sigurnosti. Ratni zločinac, a ima takve ovlasti - kaže Hasečić.

Stanića, zajedno s još trojicom Vlaseničana, Tužilaštvo BiH tereti da su tokom 1992. i 1993. godine postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. Optužnicom su obuhvaćeni i ubistva i prisilni nestanci najmanje 22 osobe, nezakonita zatočenja, mučenja, zlostavljanja, kao i pljačkanje i uništavanje imovine bošnjačkog stanovništva.

I Kraljević nesmetano načelnikuje  

Državno tužilaštvo, uz Stanića, podiglo je optužnice za ratne zločine 6. decembra prošle godine protiv Miroslava Kraljevića zvanog Mićo, Mane Đurića i Gorana Garića. Kraljević je nekadašnji komandir zloglasnog Specijalnog voda Službe javne bezbjednosti Vlasenica i aktuelni načelnik općine Vlasenica, koji i dalje obavlja tu funkciju uprkos optužnici. 


Kraljević: Zloglasni načelnik. Kraljević: Zloglasni načelnik

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.