BIH

Bošnjački pokret organizirao proteste ispred Ambasade Srbije

Piše: Avaz.ba

15.2.2018

(Foto: J. Alibegović/Avaz.ba)


Bošnjački pokret je danas ispred Ambasade Srbije u Sarajevu organizirao simbolično protestno okupljanje 22 građana zbog kontinuiranog nepoštivanja suvereniteta i Ustava države BiH od vladajućih struktura Srbije i manjeg bh. entiteta u proteklih 22 godine, od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Neposredan povod za proteste upozorenja je predviđeno potpisivanje Deklaracije o srpskom narodu od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, koja treba da bude Aneks sporazuma o specijalnim vezama Srbije i bh. entiteta RS koji će omogućiti nametanje nastavnih planova i programa, historije i nacionalne geografije Srbije učenicima osnovnih škola u manjem bh. entitetu. 

Bošnjački pokret poziva sve patriote BiH da se suprotstave ovom pokušaju velikosrpske politike, da se žrtvama genocida nad Bošnjacima '92.-'95. nametnu obrazovanje i udžbenici koji su kreirali, poticali i izvršili genocid i počinili najveće ratne zločine na tlu Evrope poslije Hitlerovog nacističkog režima.

Bošnjački pokret istovremeno upozorava OHR i Misiju OSCE-a u BiH da spriječe navedene, planirane antidejtonske aktivnosti čelništva Srbije i manjeg bh. entiteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.