BIH

SBB predlaže direktoru OSA-e da podnese ostavku zbog uvoza 2.500 pušaka u RS

A. Sa. / E. Ma.

15.2.2018

Savez za bolju budućnost BiH održao je danas konferenciju za medije na kojoj je bilo riječi o aktuelnim političkim dešavanjima u našoj zemlji.

Novinarima se obratio predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

- Mi smo danas imali unutarstranačke aktivnosti i savjetovanja. Dotakli smo se dvije važne političke teme. Jedna se tiče toga da političke oligarhije namjerno plaše građane ratom i da jedni druge suportuju u načinu kako da taj strah bude veći. Vidjeli smo da je MUP RS nabavio 2.500 dugih cijevi, i ja, kao bivši ministar sigurnosti, znam da je to nepotrebno i da je to previše.

Političko pozorište vrha SDA 

Danas smo saznali da je prethodnu saglasnost za nabavku te silne količine pušaka dao direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osman Mehmedagić. Zato s gnušanjem odbacujemo političko pozorište vrha SDA koja napada RS i tako jedni drugima nameću političke poene patriotskog, navodnog tipa uoči izbora, a očigledno se radi o sinhronizovanoj i zajedničkoj akciji.

SBB predlaže direktoru OSA-e da iz moralnih razloga, jer je zadužen za nacionalnu sigurnost, a potpisao je nešto što je protiv nacionalne sigurnosti, iz razloga varanja javnosti, podnese ostavku – kazao je Radončić.

Kako je naveo, druga tema o kojoj su razgovarali je aktuelna politička situacija u sarajevskom kantonu.

- SBB procjenjuje da je koaliciju pravio sa SDA, da je izborna volja građana prije tri godine bila da SDA vodi ovaj kanton i da ima svog premijera, da SDA ima najviše mandata i da nismo pravili koaliciju s njihovim premijerom. Onaj ko podnese ostavku u svojoj stranci, potpuno je očekivano da podnese ostavku i na mjesto premijera, jer ga je ta stranka tamo izabrala. Znači, mi smo danas potvrdili odluku našeg kluba da oni trebaju glasati za smjenu gospodina Konakovića – kazao je Radončić.

Nakon toga Radončić je odgovarao na novinarska pitanja u vezi sa stanjem u Poreznoj upravi FBiH i direktorom Šerifom Isovićem.

- Okrenut ću priču otpozadi, što vele djeca. Gospodin Denis Zvizdić je blizak rođak gospodina Isovića. On vodi Obavještajnu službu po zakonu kao premijer. Njegov rođeni brat od tetke ili tetić je ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara. Njegov, također isti rođak, najbliži po materi je državni tužilac. I imate direktora Porezne uprave. Pa, zamislite kad taj četverokut uhvati običnog biznismena i počne da ga maltretira. Zašto se pravi mit od Isovića? Čovjek je bio u Fabrici duhana. Treba vidjeti šta je i koliko uzeo. Oprašta dugove poreznog tipa pojedinim medijima koji ga hvale i sada brane. Isović nije nikakav ubermenš, natčovjek jer je Porezna uprava  napravila izvanredne rezultate, ali tamo radi 1.200 ljudi. Da li je konkurs bio legalan ili ne, u nadležnosti je Ministarstva finansija.

Umjesto dva ili više kandidata za direktore i zamjenike, imate samo jednog kandidata za direktora. Ako ministar procjenjuje da nisu ispunjeni uslovi, znači treba konkurs ponoviti. Meni uopšte ne smeta da Isović kao do sada ostane v. d. dok se ne izabere novi. Ne smeta mi čak ni da bude legalno izabran i, u tom smislu, nemojte imati dilema da mi nešto njega rušimo iz stranačkih, ličnih ili bilo kojih drugih razloga.

Najveća poslijeratna pljačka poreza 

Dalje, da srušim taj mit, ovdje se dešava najveća poslijeratna pljačka poreza koju označava akcija „Zadruga“. Više stotina miliona su podobne kompanije, koje su finansirale uglavnom SDA, pokrale porez, pokrali su od svojih uposlenika jer ih isplaćuju u kešu koji podižu iz „Zadruge“, a ne preko banke gdje ide 70 posto doprinosa na socijalno i penziono osiguranje. Kako je to moguće da tako superuspješan direktor dozvoli toliku poreznu krađu. Stotine miliona su pojedine firme uzimale u „Zadrugu“, kako to nijedna njihova evidencija nije pokazala? Prije nego što ponovo konkuriše, ja bih zamolio da on obavijesti javnost zašto se tako kasno reagiralo u smislu ogromnih poreznih pljački – odgovorio je Radončić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.