BIH

Čović: Početkom marta u Mostaru trilaterala BiH, Hrvatske i Srbije

Čović: Jedno s drugim ne ide

M. Sm.

16.2.2018

U Mostaru će 6. ili 7. marta biti održana trilaterala BiH, Hrvatske i Srbije. Ovo je novinarima u Mostaru potvrdio lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

U gradu na Neretvi danas je održana toku je sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH.

Čović je dodao da je bilo zamišljeno da bude organizirana trilaterala i sa Turskom.

- U ovom trenutku je definirana ova, teme su opće i ja ću i dalje insistirati na tome da sa tri susjeda imamo maksimalno dobre odnose. Zato mi je drago sve ovo što se događa u posljednje vrijeme, koliko god je bilo teških tema i teških riječi, da se razgovara. Očekivanja su relativno velika iz razloga što ima puno otvorenih pitanja, kazao je Čović.

Lider HDZ-a BiH smatra da je evropski put dovoljno motivirajući kod svih, posebno kod Srbije i Crne Gore, te da je to apsolutno šansa BiH i motiv sustići ove dvije države, odnosno, da BiH zajedno s njima uđe u Evropsku uniju.

Također, Čović je kazao da u ovom vremenu koje je preostalo do kraja četvrtog mjeseca, treba doći do izmjena i dopuna Izbornog zakona, isključivo na način, kako je naveo, da odluka o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda bude prepoznata i kada je u pitanju Dom naroda i Predsjedništvo BiH, a nikako polovično.

Istakao je da je HDZ BiH jedina stranka i opcija koja priča o tome "da u paketu moraju biti i Mostar i Dom naroda i Predsjedništvo te naveo da smatra da je svima jasno da međunarodna zajendica neće nameteti rješenja.

- Nema nikakve mogućnosti da se nametne bilo kakvo rješenje, što znači moramo se dogovoriti. Kako mislimo 28. predati Upitnik i zatražiti kandidatski status, a istovremeno tražiti od OHR-a da za nas donosi odluke? Pa, jedno s drugima apsolutno ne ide. Stoga, nadam se da ćemo oko Mostara pričati u paketu - iznio je Čović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.