BIH

Prekinuta sjednica: Nije izabran novi predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH

F. Fočo

A. Nu.

22.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

20:49

Novi predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH ni nakon deset sati burne sjednice nije izabran na 14. Kongresu ovog tijela.

Selvedin Šatorović, a ni Redžo Kurić koji su bili kandidati nisu dobili potrebnih 62 glasa. Prema onome što je do sada obznanjeno, a pred sam kraj sjednice, Kurić je imao 61, a Šatorović 49 glasova.

Pošto nije bilo kvoruma za nastavak, Kongres je prekinut. 

Predsjednik Sindikata birat će se na sljedećem Kongresu koji će biti organiziran u narednom periodu, no kada će to tačno biti, večeras nije navedeno.

Do nove sjednice, Sindikat će voditi dosadašnji predsjednik Ismet Bajramović.


13:38

Iako je bilo najavljeno da bi se u 14 sati mogli znati rezultati glasanja na sjednici Kongresa, kako javlja naš novinar s lica mjesta, sjednica nije ni blizu kraja.

U toku su obraćanja i rasprave vezane za dosadašnji rad Sindikata. Ono što svi u ovoj sali žele je da Sindikat dobije novo rukovodstvo koje će se boriti za prava svakog radnika podjednako te da konačno zavlada jedinstvo koje je potrebno kako bi radnici u budućnosti ostvarili svoja prava.

10:00  

Počeo je 14. kongres Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH), a otvorio ga je dosadašnji predsjednik Ismet Bajramović.

Kongresu sindikata prisustvuju, osim najavljena 122 delegata, i članovi iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Turske.  

Sjednica Kongresa otvorena je intoniranjem himne BiH, a sve je spremno i za izbor novog rukovodstva, kako čelnika tako i Nadzornog odbora.

Inače, među kandidatima našli su se Selvedin Šatorović, dosadašnji potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) i Ređo Kukić, predsjednik Nadzornog odbora Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH.

Sjednici prisustvuje i predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća i bivši predsjednik sindikata Edhem Biber, kao i predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Prije početka sjednice kandidati su se obratili medijima i najavili borbu za veća prava radnika, jači i jedinstveniji Sindikat.

Prvi rezultati današnjeg izbora i odluke delegata trebali bi se znati oko 14 sati.

Prema dosadašnjim procjenama, favorit za novog predsjednika kojeg će Sindikat dobiti nakon osam godina, u kojima ga je kroz dva mandata vodio Ismet Bajramović, jeste Šatorović, koji je za "Avaz" kazao da će "metodama sindikalne borbe koju Sindikat do sada nije koristio prisiliti Vladu FBiH da prihvati pregovore o najnižoj cijeni rada."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.